Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Jabłecznik

Ilość postów: 41 | Odsłon: 1483 | Najnowszy post
  • Jabłecznik

    Kto ma b.dobry przepis na jabłecznik? Upiekłam na święta i gdzieś te jabłka zginęły w cieście.

    Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Jabłecznik

      Moze mało jabłek

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Jabłecznik

        Niezawodny przepis, pól kilograma mąki, 25 dkg tłuszczu np. masło i margaryna, pięć żółtek, jedno jajko, szklanka cukru pudru /ważne aby był to cukier puder a nie zwykły cukier/, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier z wanilią. Siekamy mąkę z masłem i cukrem na drobno, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 części, mniejszą zamrażamy. Większą częścią ciasta wylepiamy blaszkę średniej wielkości i posypujemy połową torebki budyniu. Jabłka ok. 1,5 kg obieramy i krótko podsmażamy z niewielką ilością cukru. Po przestudzeniu wykładamy na ciasto w blaszce i posypujemy cynamonem. Resztę ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i wkładamy do piekarnika na ok. 40-50 min. temperatura pieczenia - pierwsze 20 min.180 st. reszta 160 st. Smacznego!

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Jabłecznik

          Szklanka cukru na 1/2 kg maki?Przeciez to ulepek.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Jabłecznik

            Na pewno nie ulepek, cukier puder jest mniej słodki a kwaskowe jabłka zrównoważą smak.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

          Odp.: Jabłecznik

          Ja używam krupczatki zamiast zwykłej mąki

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Jabłecznik

            Tak, krupczatka jest najlepsza do ciast kruchych, zapomniałam zaznaczyć.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Jabłecznik

              Ja ubijam same żółtka z cukrem i tym zagniatam mąkę z masłem jablka daję surowe. Starte na tarce przesypane delikatnie cukrem odcisniete z nadmiaru soku bialka ubijam na sztywno z odrobina cukru do tego kisiel cytrynowy i wykladam to na jablkana pianę scieram reszte ciasta jak powyżej

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Jabłecznik

                jakie jabłka nazwa? ja 2kg dałam surowe starte o dużych oczkach i wszystko mało. zależy od jabłek żeby nie miały dużo soku.

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Jabłecznik

                  Wg mnie akurat jabłka nie są takie ważne. Ja jakie od ojca przywiozę takie daję. Surowe, starte i dobrze odcisnięte. Nie znam się na odmianach jabłek, wybieram te co kwaśne. Jak 2kg mało to daj więcej, ja czasem daję więcej w zależności od brytfanki. I kisiel sypię. Zawsze dużo jabłek na cieście mam.

                  Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

                  Odp.: Jabłecznik

                  Też piekłam z surowymi jabłkami ale po wypróbowaniu z przesmażonymi zdecydowanie wolę jabłecznik z tymi drugimi. Jeśli mam jabłka lekko wodniste można dodać do nich galaretkę /na sucho/.

                  Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Jabłecznik

                    O właśnie, kiedyś dawałam galaretkę a ostatnio kisiel. Wrócę do galaretki. Dziś piekę szarlotkę, bo na święta nie zrobiłam. Dzięki za pomysł z tą galaretką, ale jabłka wolę akurat surowe, nie wiem czy z lenistwa, czy ... od lat robię z surowymi. Ps, chyba tylko ten wątek o szarlotce jest taki spokojny, bez bluzg i zawiści....

                    Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Jabłecznik

                      Tarte aux pommes bien cuite!

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Jabłecznik

                        dzisiaj kupiłam inne jabłka jak wtedy zobaczymy. jabłka są najważniejsze bo jak mają dużo soku to podobno giną w cieście.

                        Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Jabłecznik

                          odciskam sok i jest ok, nie wybieram jakoś specjalnie jabłek, ale rzeczywiście sprzedawcy do szarlotki jakieś tam zalecają.

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

                      Odp.: Jabłecznik

                      I jedyny bez feli.

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Jabłecznik

                        Fela jest ponad to, ona zbawia świat!

                        Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Jabłecznik

                          No i dwie zidiociale ameby z 16:57 i 18:40 nie wytrzymały, żeby się nie podzielić swoją normalnością inaczej.

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -