Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Jak to jest

Ilość postów: 20 | Odsłon: 866 | Najnowszy post
  • Jak to jest

wg savoir-vivre... A mianowicie czy wchodząc do czyjegoś domu/mieszkania zdejmujemy obuwie? Zauważyłam, ze to bardzo różnie. Ostatnio na imprezie połowa zdejmowała a druga nie. No moze niedokładnie po połowie bo nie liczyłam. U nas w domu też często goście nie zdejmują, ale są i tacy, którzy nie wejdą nawet pod przymusem w butach.

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Jak to jest

Zależy od sytuacji i gości.Wyobraź sobie wujka Stefana w garniturze i na bosaka albo w kapciach.Widok żałosny.Najczęściej kwestia zdejmowania obuwia zależy od warunków pogodowych.Jak jest sucho,nie pozwalam gościom zdejmować obuwia,bo po co?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Czyli jeśli ktoś wchodzi w obuwiu na dywan to nie popełnia gafy, nawet jeśli jest w dzinsach?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Ja już nigdy, przenigdy nie pozwolę nikomu zdjąć butów. Miałam w domu kiedyś majstra, który chciał być miły i nalegał, że zdejmie obuwie. Do dziś nie wiem, jakim cudem przeżyłam jego wizytę i nawet nie pytajcie dlaczego. Dom, to nie muzeum. Jeśli jest niepogoda i pada lub leży śnieg, to wystarczy dobrze wytrzeć buty na wycieraczce przed drzwiami, a sprzątać i tak trzeba regularnie, to jaki problem?

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ok, jeśli idę jutro na parapetówkę do ludzi, których nie widziałam na oczy(znajomi narzeczonego) i idę ubrana zupełnie normalnie i w adidasach to zdjąć czy nie? Nowy dom, 2tygodnie mieszkają, pewnie błysk. Sugerować się innymi czy jak?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Zdejmowanie obuwia u kogoś to nieeleganckie i obciachowe.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Jeśli jest mokro można poprosić o położenie jakieś ściereczki czy wycieraczki i dobrze wytrzeć buty, ale nie zdejmować, bo jak to wygląda? Gospodarze w trepkach, a goście, jak siroty siedzą boso? O korzystaniu z przygotowanych przez gospodarzy trepek przechodnich, nawet mi nie mówcie, bo już teraz mi niedobrze się robi.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Czyli mnie niepotrzebnie głupio było, że jedyny nie zdjąłem u znajomych butów?

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

A ja delikatnie sugeruję zdjęcie i proponuję kapcie, oczywiście dla osób które przychodzą na dłużej np na kawę. Nie powiem tak do listonosza itp. Każdy wchodząc w butach i najdokładniej je wycierając zawsze wniesie trochę piasku, który zostawia rysy na parkiecie. Ponadto nikt z nas nie wie gdzie i po czym wcześniej chodziła taka osoba w tych butach, a ja po domu lubię na bosaka i w kapciach lub bawić się z dziećmi na podłodze.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

A co mówisz do listonosza?

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

11:53. Listonosze przeważnie pukają dwa razy, a znam takich, co i 3 razy im się udawało:)) Takie skojarzenie z tytułem dawnego filmu.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Odp.: Jak to jest

Wolę nie chodzić tam, gdzie mi sugerują włożenie kapci, z których korzystały już tabuny innych gości brrrrrrrrrr. Wolałbym siedzieć boso.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Ja też, zresztą dziś to największy obciach proponować komuś kapce, czy sugerować zdjęcie butów. Nie przeszło by mi to przez myśl a co mówić, żebym miałą to zasugerować. Byłabym pewnie czerwona jak burak. Ja u innych zdejmuję jak idę w dresach na kawę a jak idę "elegancko" ubrana to nigdy. U mnie nakazuję wchodzić w butach, gdy ktoś się upiera zdjąć ale nie powiem, że też po generalnym remoncie żal mi przez pierwsze tygodnie było parkietu. Jednak wiem, ze nie dla parkietu żyję i obciachu sobie robić nie będę, żądając zdejmowania butów.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Jak to jest delikatnie?

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

11:59 - A jak idziesz do fryzjera, to napewno zawsze sprawdzasz czy obcina Ci włosy czystymi nożyczkami? A u jak jesteś u lekarza, to przy badaniu lekarz zawsze zmienia stetoskop po poprzednim pacjencie? A w autobusach nie siadasz na miejscach po...

12:04 Fajnie też wygląda parkiet po wbijanych damskich szpilkach.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Ja jak idę do kogoś to zawsze zdejmuję buty i jestem boso. A w święta jak jesteśmy zaproszeni to zabieram swoje nowiutkie kapcie. Ksiądz jak chodzi też nie zdejmuje. A listonosza przyjmuję przed drzwiami nie wchodzi do domu.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Do tej pory można spotkać w mieszkaniach dywany przykryte folią.Taka polska tradycja.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 18

Nigdy, ale to nigdy nie pozwalam moim gościom na zdejmowanie obuwia. Sama też będąc u kogokolwiek nie zdejmuję butów i nawet nie sugeruję, że chcę je zdjąć. Boso lub w kapciach, to chodzę w moim mieszkaniu. A jak do mnie goście przychodzą, to wkładam baleriny, a kapcie "idą" do szafy.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -