Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

Ilość postów: 15 | Odsłon: 1274 | Najnowszy post
  • Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

    Bardzo lubię gotować i jeść smaczne potrawy. Proponuję powymieniajmy się przepisami na potrawy smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Jako pierwsze polecam

    DANIE GRECKIE

    2 ząbki czosnku

    2 cebule

    2 marchewki

    2 duże ziemniaki

    Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę i dusimy na oleju. Wciskamy czosnek. Dodajemy kostkę rosołową. Gdy warzywka są już miękkie dodajemy groszek konserwowy i dalej dusimy około 5 minutek. Następnie dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, oregano i dużo koperku (może być suszony). Danie świetnie nadaje się do jedzenia samo lub do różnych mięs. Smacznego. :)

    Gość_Kation
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

      Dziś przepis na naleśniki z nadzieniem a la LASAGNE

      Smażymy naleśniki :)

      SOS I

      mięso mielone

      cebula

      krojone pomidory z puszki

      czosnek

      bazylia

      sól

      pieprz

      Mięso mielone (500g) podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywamy pokrywką i dusimy do czasy aż cebulka zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru, wlewamy pomidory z puszki wciskamy czosnek (2 ząbki lub więcej w zależności ile kto lubi) doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy aż pomidory trochę odparują a cały sos nabierze lekko gęstej konsystencji, na koniec dodajemy świeżą bądź suszoną bazylię i wyłączamy sos. Czekamy aż ostygnie.

      SOS II BESZAMELOWY

      2 łyżki masła kładziemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści, do masła wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy pół szklanki mleka i nadal mieszamy. Po zagęszczeniu sosu dolewamy jeszcze około 3/4 szklanki mleka, mieszamy,dosypując sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki (bez pietruszki też może być, ale z jest smaczniejsze). Zdejmujemy z gazu i czekamy aż sos ostygnie.

      Po wystygnięciu obydwu sosów na każdy naleśnik kładziemy najpierw warstwę sosu beszamelowego, następnie warstwę sosu pomidorowo - mięsnego. Zawijamy naleśniki. Kiedy już wszystkie naleśniki są gotowe wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub na blachę, posypujemy serem - najlepiej gdyby to był parmezan - ale ze względu na jego cenę, może to być każdy inny ser żółty i zapiekamy w piekarniku aż lekko zbrązowieją z wierzchu.

      Smacznego :)

      Gość_Kation
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

        Nie przepadam za mięsem mielonym...a może masz Kation jakiś dobry przepis na naleśniki na słodko? Lub ostro ale nie z mielonym,najlepiej z koko :)

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

          Jestem znów. Witam. Na życzenie

          NALEŚNIKI NADZIEWANE BANANAMI

          Składniki podane na 8 sztuk naleśników:

          4 banany

          2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów

          2 łyżki utartej na tarce z dużymi otworami twardej czekolady

          2 łyżki cukry pudru

          olej i masło do obsmażenia

          SMAŻYMY NALEŚNIKI

          Banany umyte i obrane ze skórki przekrajamy wzdłuż na pół. Połówki bananów owijamy ściśle, każdą jednym naleśnikiem. Orzechy lub migdały obrumieniamy lekko na suchej patelni, często mieszając. Uformowane naleśniki wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i rumienimy na jasnozłoty kolor, dodając pod koniec masła. Usmażone naleśniki układamy jeden obok drugiego na rozgrzanym półmisku, posypujemy cukrem pudrem, a następnie orzechami i czekoladą. Spożywamy od razu :) Naleśniki nadziewane bananami można podawać z sosem czekoladowym

          Smacznego

          NALEŚNIKI NADZIEWANE OSTRYM NADZIENIEM Z DROBIU

          PRZEPIS NA 16 NALEŚNIKÓW

          Składniki:

          30 dag duszonego lub pieczonego mięsa z kurczaka

          3 łyżki keczupu

          1 łyżka musztardy

          1 łyżka masła

          4 łyżki posiekanych różnych roślin przyprawowych (majeranek, kolendra, oregano, pietruszka, estragon)

          2 ząbki czosnku

          sól, papryka ostra w proszku lub przyprawa chilli

          1 zółtko

          tłuszcz do obsmażenia

          Smażymy naleśniki

          Mięso wraz z posiekanymi listkami przypraw mielimy w maszynce. Masło ucieramy dodając po trochu keczup, musztardę, żółtko oraz drobno posiekany lub rozgnieciony praską czosnek + sól. Masę mięsną przyprawiamy do smaku solą i chilli bądź ostrą papryką w proszku. Wszystko mieszamy. Przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony i obsmażamy na oleju rumieniąc na złoty kolor. Naleśniki możemy podawać np. z sosem pieczarkowym

          Smacznego

          Gość_Kation
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

      Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

      Wszystko ok w tym przepisie na greckie danie, ale błagam proszę nie podawać przepisów z glutamianami i chemicznymi dodatkami. Kostka rosołowa to czysta chemia - jeśli ktoś przeczyta jej skład to napewno nie użyje jej nigdy! I tak samo koncentrat pomidorowy, do którego dodają różne cukry i inne polepszacze smaku.

      Jesli ma być dobre jedzenie - to powinno być przede wszystkim ZDROWE!!!

      Gość_Basia
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

        Baśka nie przesadzaj!

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

        Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

        Może być sól i pomidory w puszce zamiast koncentratu.

        Gość_Kation
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

          przepis na bananowe naleśniki- mniam, pędzę przygotować! dzięki, kation:)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

            Kation twoj przepis nalesniki a la lasagna,to naucz sie ze mieso smazy sie na patelni na oliwie dodajac sol i pieprz czesto mieszajac.Sos z pomidorow robi sie osobno ,nie wolno gotowac miesa z pomidorami bo sos bedzie kwasny i bedzie czuc nie mily smak miesa.Po usmazeniu miesa i zrobienia sosu przeklada sie na przemiam sos,mieso ,mozzella ser mozna dodac tez parmezan ,ktory dodaje najwiecej smaku.J przyjmij ta porade ,bo niszczysz prawdziwe przepisy modyfikujac ich na polski sposob

            Gość_n
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

              nieprawda że trzeba smażyć osobno mięso i osobno pomidory!!!!!!!!!!!!!!

              Gość_znawca
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

                PRAWDA ZNAWCO CHYBA MALO WIESZ O TYCH PRZEPISACH ,CHETNIE CI PODAM PARE POWIEDZ TYLKO JAKIE CHCESZ

                Gość_n
                Zgłoś
                Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

              Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

              No chyba nie do końca tak jest. Przekłada się .. ale właśnie mięso duszone z pomidorami naprzemiennie z sosem beszamelowym. Mięsiwo powinno się dusić z pomidorami tak czy siak jakieś 15 minut. To samo w przypadku pasta con carne i wielu innych włoskich dań. Idę coś pożreć... :)

              Gość_zaglądacz dogarowy
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

              Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

              weź n nie przesadzaj jak taki mądry jesteś to podaj jakiś dobry własny przepis a nie krytykuj

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

                w dobie gdy wędliny w sklepach sa okropnie drogie i ich smak przypomina mydło ,ja wiele wędlin robię sama.Kupuję ćwiartkę świni na wsi,wynosi mnie to ok 130do 170zł a jedzenie mam cały miesiąc.Robię tak:1\3 szynki wkładam do sporej miski nacieram czosnkiem obsypuję przyprawami .a na drugi dzień w gęsiarce duszę ok 2 godzin. gorące owijam w lnianą ściereczkę ,a potem w folię al. i jak wystygnie .wędlinka że palce lizać!

                Gość_JA
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Kącik kulinarny - dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia

                  I bardzo dobrze robisz Gość_JA. Ja też sama robię wędliny. I nie kupuję tej "trucizny" w sklepach. Gdyby więcej osób tak potepowało, i coraz mnirj było klientów, to może firmy produkujące wędliny troche by się opamiętały. Chociaż to chyba tylko sfera marzeń.

                  Gość_Basia
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Centrum Sport Kamil Kutryba
Branża: Sportowe artykuły
Dodaj firmę