https://samorzad2014.pkw.gov.pl/343_Kandydaci/2607/1.html
KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW JAROSŁAWA GÓRCZYŃSKIEGO
Skrót nazwy: KWW JAROSŁAWA GÓRCZYŃSKIEGO
Typ komitetu: Komitet wyborczy wyborców
Adres: ul. Rynek 38/40 / 6, 27-400 Ostrowiec Świętokrzyski
Pełnomocnik wyborczy: Artur Konrad Łakomiec
Pełnomocnik finansowy: Beata Helena Brodnicka
2018-07-27 Jarosław Górczyński - czy jest szczęśliwy? (szczery wywiad)
(...) I pan zajmuje się tym wszystkim?
Tak, wspólnie z panią wiceprezydent Marzeną Dębniak, a ta korespondencja to jest właśnie taki początek mojego dnia.
To w takim razie, jaki jest koniec dnia prezydenta Ostrowca?
Prezydentem miasta jest się 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Trudno tak naprawdę określić koniec dnia prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego, bo każdy dzień jest inny. Są sytuacje kryzysowe i trudne - czasami o 4 rano pojawia się meldunek od Straży Miejskiej, że samochód ciężarowy wjechał na przykład w dom przy ulicy, czasem zdarzają się sytuacje, kiedy trzeba wyjść z kościoła, bo zadzwoni straż, że jest duża awaria sieci gazociągowej przebiegającej przez Ostrowiec, bądź inna. W gotowości trzeba być przez 24 godziny.
Powiedział pan „trzeba wyjść z kościoła”. Chodzi pan do kościoła? Wierzy pan?
Tak. Jestem osobą wierzącą. W co pan wierzy, panie prezydencie? Wiara to bardzo osobista sprawa. Mimo, że jesteśmy wychowani w cywilizacji europejskiej, mającej podwaliny w Biblii, każdy z nas ma swoje przekonania, jest wychowany w określonej wierze, w określonej kulturze i myślę, że to jest coś wyjątkowego, coś bardzo osobistego. Obecnie drażni mnie, że coraz więcej rzeczy jest na sprzedaż. Tak przecież nie powinno być. Odpowiadając na pańskie pytanie, to muszę podkreślić, że wierzę w niezależne sądy oraz mądrość i rozsądek mieszkańców Ostrowca. (...)
Do wymiany!