Czyli rodzina na swoim.
2011-10-17 Marszałek Adam Jarubas zrezygnował z mandatu posła
Adam Jarubas https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/posel.xsp?id=142
Gdzie znajde kontakty do radnych? , daty dyzurow itp?
Dyżury Przewodniczącego i Wiceprzewodniczących Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego VII kadencji
Przewodniczący Sejmiku:
Andrzej Bętkowski w każdą środę, w pok. 201, II piętro, bud. C2.
W sprawach skarg i wniosków Przewodniczący Sejmiku przyjmuje w środy w godzinach 12:00-14:00.
Wiceprzewodniczący Sejmiku:
Magdalena Zieleń – w każdy czwartek miesiąca w godz. 11:00 - 13:00, miejsce: Gabinet Wiceprzewodniczących Sejmiku pok. 229, II piętro, bud. C2.
Mieczysław Gębski - I i III poniedziałek miesiąca w godz. 13:00 - 15:00, miejsce: Gabinet Wiceprzewodniczących Sejmiku pok. 229, II piętro, bud. C2.
Marek Strzała – II i IV środa miesiąca w godz. 13:00 – 15:00, miejsce: Gabinet Wiceprzewodniczących Sejmiku pok. 229, II piętro, bud. C2.
Ustalanie terminów spotkań z Przewodniczącym i Wiceprzewodniczącymi Sejmiku następuje za pośrednictwem Kancelarii Sejmiku tel. 41/ 395-19-44, e-mail: sekr.ks@sejmik.kielce.pl
Bętkowski Andrzej Krzysztof
Komitet: Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość
Zawód: menadżer sportu
Miejsce zamieszkania: Skarżysko-Kamienna
Poparcie: członek partii Prawo i Sprawiedliwość
Numer okręgu: 33
To jak zaraz po wybraniu na posła marszałek Adam Jarubas zrezygnował z mandatu, to ktoś inny z PSL przejął jego mandat? Czy to ma jakieś znaczenie, że nie złożył ślubowania?
Może w ogóle nie zamierzał zostać posłem a został jedynie wykorzystany jako ta lokomotywa wyborcza?
17 października 2011 Adam Jarubas zrezygnował z mandatu poselskiego
Marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas, postanowił pozostać w samorządzie i nie przyjmie mandatu poselskiego. Jak mówi, wynika to z braku klarowności politycznych układów i braku możliwości efektywnej pracy na rzecz regionu.
Marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas (PSL) nie przyjmie zdobytego w wyborach mandatu poselskiego; nadal zamierza pracować w samorządzie. Poinformował o tym w przesłanym do mediów w poniedziałek wieczorem oświadczeniu. Mandat przypadnie Markowi Gosowi.
Jarubas, który jest szefem świętokrzyskich ludowców, w swoim obwodzie wyborczym dostał 28 750 głosów - najwięcej spośród 28 nowo wybranych w całym kraju posłów PSL. Jarubas miał też trzeci indywidualny wynik w Świętokrzyskiem - po Beacie Kempie z PiS i Marzenie Okle-Drewnowicz z PO.
- Wobec wielu niewiadomych, braku klarowności co do przyszłych koalicyjnych układów i możliwości mojej efektywnej pracy dla regionu świętokrzyskiego jako parlamentarzysty, podjąłem decyzję o pozostaniu w samorządzie województwa. Mam świadomość, że dla części moich wyborców jest to decyzja trudna do zaakceptowania, ale żywię nadzieję, że swoją pracą dla województwa udowodnię, że warto było zaufać mnie i PSL. Wiem, że Wasze głosy nie będą stracone, że odnieśliśmy sukces w postaci dodatkowego mandatu. Jestem przekonany, że dzięki temu głos płynący ze Świętokrzyskiego będzie lepiej słyszany tam, gdzie zapadają decyzje ważne dla naszego województwa - napisał marszałek.
Jarubas podkreślił, że przed podjęciem decyzji odbył szereg konsultacji m.in. z wicepremierem Waldemarem Pawlakiem, eurodeputowanym Czesławem Siekierskim, samorządowcami, rektorami świętokrzyskich uczelni i przedsiębiorcami. Zdecydowana większość osób - napisał - namawiała go do pozostania na zajmowanym stanowisku, na takie rozwiązanie wskazała również większość uczestników sondy w jednej z kieleckich gazet.
- Obiecałem wyborcom, że podejmując decyzję wybiorę wariant optymalny, który przełoży się na nasze wspólne dobro, na wymierną korzyść dla naszego województwa. W obecnych warunkach, przy których trudno przewidzieć kiedy, w jakim składzie i z jakim zapleczem parlamentarnym zostanie sformowany rząd, podjęcie dobrej i pewnej decyzji jest szczególnie trudne - zaznaczył.
Marszałek nie chciał rozmawiać na ten temat. Powiedział jedynie, że decyzję podjął wspólnie z kolegami z zarządu wojewódzkiego PSL. - To nie tylko moja odpowiedzialność, ale całej organizacji - powiedział.
W minioną środę marszałek mówił, że jeżeli miałby być posłem, chciałby mieć jednocześnie stanowisko, które przyniesie korzyści regionowi np. w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego.
Miejsce Jarubasa w Sejmie przypada w tej sytuacji przewodniczącemu sejmiku województwa świętokrzyskiego Markowi Gosowi. W wyborach parlamentarnych głosowało na niego 4131 osób.
PSL zdobyło w Świętokrzyskiem trzy mandaty. Oprócz Jarubasa do Sejmu dostali się dotychczasowy poseł Mirosław Pawlak, na którego zagłosowało 6317 wyborców i wiceprezydent Ostrowca Świętokrzyskiego Jarosław Górczyński, który zdobył 4814 głosów.
https://wiadomosci.onet.pl/kielce/adam-jarubas-zrezygnowal-z-mandatu-poselskiego/y758yhs
Jak jest z efektywnością działania na rzecz regionu świętokrzyskiego z pozycji europosła?
Po wybraniu JG na prezydenta miasta jego mandat poselski wygasł...
https://wybory2011.pkw.gov.pl/rfl/pl/f296e43e118f362bfc573db7f3f00353.html
https://echodnia.eu/swietokrzyskie/romuald-garczewski-byly-burmistrz-staszowa-bedzie-nowym-poslem/ar/8099697
Romuald Garczewski https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/posel.xsp?id=505
Połączył ich strach przed teczkami
Jako jedyny rząd III RP gabinet Jana Olszewskiego podjął próbę złamania siły
postkomunistycznej nomenklatury, przecięcia niejawnych powiązań w polskiej gospodarce,
zerwania z doktrynerską polityką gospodarczą wyniszczającą byt Narodu. Jednak sześć
miesięcy to za krótko, by dokonać przełomu. Podjęcie przez rząd lustracji doprowadziło do
jego błyskawicznego obalenia przez "koalicję strachu": Unię Demokratyczną, Kongres
Liberalno-Demokratyczny i Sojusz Lewicy Demokratycznej. O dramatycznych wydarzeniach
nocy 4 czerwca 1992 r., tajnych naradach Lecha Wałęsy z udziałem m.in. Donalda Tuska,
opowiada dokumentalny film Jacka Kurskiego pt. "Nocna zmiana", który w najbliższy wtorek dołączymy do "Naszego Dziennika". (...)
Zgodnie z ustaleniami podczas "nocnej zmiany" Waldemar Pawlak uzyskuje poparcie Sejmu. Trzy lata po wyborach 4 czerwca 1989 r. polityk partii wywodzącej się z PRL zostaje premierem. Poseł Tomasz Bańkowski, udzielając poparcia Pawlakowi, wyraża nadzieję, że jego rząd będzie dobrze służył Polsce Ludowej (!). To nie lapsus językowy. Rozpoczyna się rekomunizacja Polski. System agenturalno-nomenklaturowy może spokojnie kontynuować zawłaszczanie Polski. (...) https://zanotowane.pl/1020/4757/
5 czerwca 1992 r., przed posiedzeniem Sejmu, na którym Waldemar Pawlak ma zostać powołany na premiera, uczestnicy "nocnej zmiany" spotykają się ponownie. Napięcie już opadło, są uśmiechnięci, odprężeni. Pawlak - jak uczeń w szkole - wydaje przed prezydentem Wałęsą zadaną lekcję.
Pawlak: - Potem po powołaniu składam podziękowanie. Sytuacja jest dramatyczna, wniosek o MSW, MON. I czyszczę sobie UOP. I tutaj mam wolną rękę, Panie Prezydencie?
Wałęsa: - Wolną rękę!
W jakiej wysokosci diety pobierają te osoby?, co oprocz diet im przysluguje?
Wojewódzki Urząd Spraw Wewnętrznych w Kielcach [1945] 1983-1990
IPN Ki 004/2653 Teczka personalna kandydata na tajnego współpracownika dot. Jacek Marian Wołowiec, imię ojca: Tadeusz, ur. 05-10-1962 r. Daty skrajne: 1984 - 1985 https://inwentarz.ipn.gov.pl/node/2935807
Dyrektor w Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach
Teczka kandydata na TW [kTW] Jacek Wołowiec był opracowywany w charakterze kandydata na TW [kTW]. Został zarejestrowany 15.03.1984 pod nr rej. KI 23289 przez Wydział III SB WUSW w Kielcach. Był studentem WSP w Kielcach. Z dalszego opracowania kandydata zrezygnowano wobec zdecydowanej odmowy współpracy i niechęci do kontaktów J. Wołowca z SB. Materiały złożono 29.03.1985 w Archiwum Wydziału "C" WUSW w Kielcach pd sygn. 36115/I-k.
Jakie są uprawnienia radnych w ramach kontroli struktur samorządowych oraz co powinien zrobić kontrolowany podmiot? [17 kwietnia 2019]
Nowelizacją ustaw o samorządzie województwa, samorządzie powiatowym oraz samorządzie gminnym (dalej ustawy samorządowe), od dnia 31 stycznia 2018 roku radnym zostały przyznane uprawnienia kontrolne w podmiotach właściwych odpowiednio do zakresu przedmiotowej ustawy, tj. z zakresu województwa, powiatu lub gminy. Radni mogą dokonać kontroli urzędu, samorządowych jednostek organizacyjnych, zakładów i przedsiębiorstw samorządowych, spółek gminnych, powiatowych bądź wojewódzkich oraz tych z udziałem osób prawnych wskazanych jednostek samorządu terytorialnego. W każdej z wymienionych ustaw wprowadzono przepis, który jest podstawą do uzyskania przez radnych informacji i materiałów, wstępu do pomieszczeń oraz wglądu w działalność wymienionych podmiotów. Jednak wymienione podmioty nie mają bezwzględnego obowiązku udostępniania informacji, bowiem we wskazanych regulacjach występują również ograniczenia dostępu do określonych danych, które chce uzyskać radny. (...)
14.11.2014 Oni kandydują na prezydentów, burmistrzów, wójtów, do sejmiku i rady miasta [LISTY]
Ostrowiec Świętokrzyski
Krzysztof Adamski, Ostrowiec Św., 44, KWW Lewica Ostrowiecka
Zbigniew Dariusz Duda, Ostrowiec Św., 48, KW Prawo i Sprawiedliwość
Jarosław Jacek Górczyński, Ostrowiec Św., 43, KWW Jarosława Górczyńskiego
Zdzisław Antoni Kałamaga, Ostrowiec Św., 58, KW TOS
Krzysztof Ołownia, Szewna, 40, KWW Nowa Prawica - Ostrowiec
Leszek Sułek, Ostrowiec Św., 60, Komitet Wyborczy Polska Patriotyczna
Więcej na https://archive.is/ZxQ17 https://shorturl.at/a9jTS