Kierowca pojazdu, który zajmuje więcej niż jedno miejsce parkingowe może zostać ukarany mandatem w wysokości 100 zł oraz 1 punktem karnym.
Ciekawe w jaki sposób to będzie weryfikowane. Wszak mogłem ustawić się do już zaparkowanych pojazdów? Czy może mam się wtedy niezależnie trzymać wytyczonych linii i szukać takiego miejsca?
Pomysł dobry z mandatami za parkowanie na dwóch miejscach. Zawsze parkuję tak, żeby trzymać się wytyczonych linii, bo jak odjedzie ten co parkuje na dwóch miejscach i zostanę ja np na dwóch miejscach będzie obciach.
Po prostu opuszczasz zajętą połówkę i parkujesz dalej. Czy to tak trudno pojąć?
Wtedy będzie jeszcze mniej miejsc niż teraz gościu 18:52.
jeden warunek: na parkingach muszą być wyrysowane miejsca postojowe a jak ich nie ma tak jak na większości naszych osiedli to mogę parkować jak chcę i gdzie chcę, no i co wy na to ???
Lecz gościu z 20:04. Jeśli tylko odjedzie burak zajmujący dwa miejsca to automatycznie te dwa miejsca się zwolnią.
Masz się wtedy trzymać swojej linii, mimo wszystko, nie zależnie od innych pojazdów
A co z tymi co blokują wjazd na parking Tesco bo chcą jak najbliżej wejścia stać ? Ostatnio widziałem samochód Scorpionów parkujący w ten sposób ale ich tłumaczy grupa inwalidzka ..na głowę .
a nie pomyślałeś że skorpiony czy tam inne grupy ochrony przyjeżdżają po odbiór gotówki? to co a parkować pod castoramą ?
zaczyna się polemika :D trudno pojąć, bo niektóre parkingi nie wyglądają jak pod tesco, kauflandzie i są 6-8 osobowe z czego żebyś gościu 18.52 zaparkował musisz stanąć nieprzepisowo. No może, że wolisz być przepisowy i zaparkować "1km" dalej i nosić towar. Farmazony wypisujesz :D
no niestety ale parkingi pod marketami są prywatne i tam nie mozna dostac mandatu o ile nie zadzwoni zarządca parkingu....
szkoda ze przed blokami na parkingach nie sa porysowane linie bo takich mistrzow parkowania to jest coraz wiecej np na stawkach
A ile zaplaca kierowcy parkujacy na chodniku zajmujac cala jego szerokosc a ludzie musza chodzic srodkiem drogi osiedlowej.
na drodze osiedlowej pieszy moze chodzic po ulicy. ma pierwszenstwo przed samochodami. nie musisz schodzic z drogi jak jedzie samochod. jesli schodzisz to tylko z dobrej woli.
jesli na takiej drodze idziewsz wolnym krokiem to kierowca ma obowiazek - jesli nie ma mozliwosci ominac cie - jechac wolniutko za toba. az - jesli zechcesz - ustapisz mu przejazdu.
Mnie chodzilo dlaczego parkuja na chodniku.Przeciez chodnik na moj rozum nie sluzy do parkowania samochodow.Chodnik jest wykonany waski gdyz na przeciwko jest duzy parking.Jezeli nie mieszcza sie auta 50 metrow dalej prrzy sklepikach jest jeszcze wiekszy parking.Wczoraj idac kolo tego parkingu przed godzina 22 zauwazylem ze mozna by tam zaparkowac ze 30 aut. Pisze o Stawkach zaraz za Kauflandem.Czyzby ci kierowcy domagali sie aby dzwonic do Strazy Miejskiej by zaplacic mandat
no to dzwonic do strazy i niech placa. pare razy zaplaca to sie naucza parkowac.
Zasady zatrzymania i postoju pojazdów na chodnikach reguluje art. 47 prawa o ruchu drogowym z 20.06.1997 (Dz. U. 58 z 2003r. poz. 515 - tekst jednolity). Przepis ten dopuszcza zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t. Spełnione muszą być jednak następujące warunki:
na odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,
szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika nie utrudnia im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m,
pojazd zaparkowany na chodniku przednią osią nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
Przepis dopuszcza także, pod warunkiem zachowania minimum 1,5 m szerokości chodnika dla pieszych, zatrzymanie lub postój przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Pozostałe pojazdy nie przekraczające masy 2,5 t. mogą być umieszczone w całości na chodniku tylko w miejscach wyznaczonych odpowiednimi znakami drogowymi.
Warto przy okazji przypomnieć kilka ważnych zakazów dotyczących zatrzymania i postoju pojazdu na chodniku. Należy pamiętać, że zabronione jest:
zatrzymanie:
w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd,
w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek,
oraz postój:
w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej,
w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu.