Kobiety pomózcie mi proszę:) Cholender ,musze wymyslić placek w którym nie może byc ani biszkoptu, ani kruchego ani biszkoptowo-tłuszczowego. Francuskie tez odpada , tak samo jak parzone czy inne z dodatkiem sody i miodu.No to jest paranoja.Wymyslcie placek bez ciasta.Oczywiście z góry mówię ze jakikolwiek sernik na zimno czy ptasie mleczko tez odpada bo nie moze to byc placek bez spodu.Ze spodem tez nie moze byc .To jest chore.Zaden z kilkudziesięciu przepisów nie pasuje szefowi. Mówi ze stale to samo. Kruche... biszkopt...francuskie -Po co ciasto w ciescie?No cóz tak to chyba jest, jak sie facet bierze za cos na czym sie nie zna.:P
Powiedz mu, żeby poszedł do szkoły ciastkarskiej i dowie się, że jego wymagania są nieosiągalne:)
Tort Pawłowa Składniki
4 białka
szklanka cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka octu winnego
łyżka bardzo zimnej wody
2 szklanki bitej śmietany
kieliszek likieru Cointreau
łyżeczka soku z cytryny
40 dag truskawek
listki melisy Etapy przygotowania
Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec masę wymieszać z łyżką lodowatej wody i octem. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć w lodowatej kąpieli.
Do tortownicy przełożyć masą z białek (można za pomocą szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130° C. Po upływie 20–30 minut zmniejszyć temperaturę do 100° C i suszyć bezę 3–4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje.
Bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę ułożyć na paterze, Wypełnić bitą śmietaną, truskawkami i melisą.
To zrób na spodzie bezowym, na to krówka, znów beza ( już masz fajny podkład) a na wierzchu coś mniej słodkiego np. warstwa bitej śmietany z galaretką o smaku cytrynowym. Zalej wszystko też galaretkami o smaku cytrynki, dodaj w galaretkę pomarańcze i malinki.
Pozdrawiam.
Nie wiem czy będzie Ci to odpowiadać, ale ostatnio jadłam u kuzynki i był przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu
0,5 l śmietany kremówki
2 śmietanfixy
1 galaretka
1 szklanka wody
I masa:
Zagotuj budyń. Wystudź go. Utrzyj jedna margarynę i dodaj budyń.
Blachę wyłóż herbatnikami. Na nie wylej masę budyniową. Całość przykryj warstwą herbatników.
II masa:
¾ kostki margaryny utrzyj i dodaj masę krówkową. Wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników
III masa:
Śmietanę ubij z fixem a gdy będzie już sztywna dodaj rozpuszczona w szklance wody i wystudzoną galaretkę. Wyłóż masę na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
Całość można polać polewą czekoladową.
Zrób dla szefa bajaderkę. Wrzuć tam wszystko. Na pewno pamięta ten smak z dzieciństwa i dlatego teraz nic mu nie pasuje.
współczuję szefa, pewnie to facet, bo widać, że nie ma pojęcia o pieczeniu.a na co dzień on chyba jada schabowego bez mięsa :) przecież może iść do cukierni i zamówić coś gotowego. paranoja.
znalazłam ciasta także oparte na bezie:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe14274.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe18128.html
a może być spód z herbatników? mogłabyś ułożyć dwie warstwy, żeby było więcej. jeśli tak, to mam fajny sernik gotowany :)
Herbatniki na spód i wierzch a nadzienie jakie tam chcesz
Ot się gośc z dziś 20:19 wysilił. Słuchajcie- szef faktycznie jest facetem i to kompletnie nie znającym sie na rzeczy.Zrobiłam dziś serniczek z serków homo , na biszkoptach okragłych.Znowu niewypał , bo jakby nie było to jest jednak biszkopt.Spód bezowy znowu jest za nudny dla niego.Naet jesli dodac kwasku do bezy to on powie ze to i tak jest ,,takie wsiowe'' a ma być wypasione.Chciałby duzo tanio i zeby mógł zarobic ze trzy razy tyle, ile kosztowały produkty.
To niech Ci podpowie jaki ten spód ma być, skoro wszystkie Twoje propozycje są nie trafione:) Co dwie głowy to nie jedna:) (a może herbatniki układane warstwami jak "cegły" sklejane np.krówką a maczane w mleku)
albo jeszcze np wiórka kokosowe wymieszane z masą z białek, cukrem i zapieczone- no albo ewentualnie z makiem
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,22310314,22316465,Re_Bialka_mak_wiorki_kokosowe_i_co_dalej_.html
o dokładnie o takie coś mi chodziło:)
Hmm....To co polecil Ci wykonac Twoj szef jest raczej deserem a nie ciastem.Wydaje mi sie ,ze wszystkie wypieki (torty,placki)musza miec spod ,nawet z herbatnikow lub wafli.Inaczej masa kremowa lub nadzienie nie utrzyma sie gdy nie bedzie mialo jakiejs bazy.Moze zaproponuj np.blok czekoladowy.Jezeli znudzony jest tradycyjnymi ciastami "na slodko",wystarczy zmienic nadzienie na szpinakowe lub serowo-szynkowe.
3-bit bez biszkoptu z masa krówkowa jest pyszny- moj szef i facet z kontroli byl zachwycony i zabrał polowe placka do swojej firmy