Do rodziców dzieci komunijnych jakie macie składki związane z kościołem?
Nie to jest najważniejsze przy I komunii Św. Nie wiem jaka składka bo się tym nie interesowałem. Ksiądz niczego nie wymaga. To rodzice zazwyczaj wymyślają cuda na kiju a później narzekają na forum.
Ale to rodzice ustalaja składki. Dla mnie to jest istotne, bo :
a) sukienka- kupuję
b) komunię organizuję
c) medalik, ksiażeczka i różaniec opłacone
d) kaseta dla kamerzysty zapłacone
a składka duza: 150 zł ( na co?)
Po 170 zł, z tego opłacamy: dekoratorkę, kwiaty w podziękowaniu dla księdza, prezent na kościół, obrazki komunijne, pani do sprzątania, dary które niosą dzieci podczas komunii na ołtarz, jeszcze na rocznicę z tych pieniążków zostaje.
Jaką rocznicę?To nieobowiązkowe ,po co głupoty wymyślacie?Biedne dzieci.
A na co przy rocznicy są potrzebne składki? Bo mam dziecko w 3 klasie i jeszcze ten temat nie był poruszany.
Żadne, moje dzieci nie chodzą na religię i nie przystąpią do komunii.
Po co płacic dekoratorce i paniom do sprzatania???????
?
Gościu 15:04 w sumie nie trzeba płacić. Kościół można posprzątać i udekorować samemu. Może zgłosisz się na ochotnika?
A dla czego ktoś ma się zgłaszać na ochotnika i sprzątać Wam kościół? sami sobie sprzątnijcie.
Dekoratorce bo przystraja kościół a paniom sprzątaczkom bo sprzątają kościół Co w tym dziwnego?
W takim razie ten wątek Cię nie dotyczy to po co się wypowiadasz?
Rodziców jest około 60 osób. Każdy może coś zrobić i każdy może przynieść jakies kwiaty. Nie trzeba dekoratorki do dekorowania i ekipy do sprzatania.Jestem przeciwna i ten pomysł jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.KOmunia ma byc skromną ceremonia. A na prezent księdzu mozna kupic cos do 1000 zł.Posprzatac samemu. Te składki to ogromna przesada,. KTO SPRZATA KOŚCIÓŁ NA KAŻDĄ NIEDZIELNĄ MSZĘ????? do Komuni trzeba posprzątac jakoś szczególniej? Bez sensu!!!!
Gościu mama masz rację z tym że prezent nie jest dla księdza tylko pamiątką do Kościoła. Ksiądz niczego nie wymaga, to zazwyczaj rodzice wymyślają takie różne cuda na kiju a później wylewają żale na forach. Dla mnie to jest śmieszne i żałosne zarazem.
Masz dużo racji mamo z 10:33. Ale jak rodzice się mają za wielkich Państwo i sprzątać nie zamierzają to komuś zapłacą. Kto bogatemu zabroni? Według mnie to komunia jest ważną chwilą w życiu dziecka (zakładając, że traktuje to poważnie) i miło jest kiedy tak ważnej chwili towarzyszy ład, porządek, czystość, kwiaty. Tak samo jak masz jakąś uroczystość w domu - sprzątasz, stawiasz kwiaty. Kościół jest owszem sprzątany na każdą niedzielę, ale to raczej takie pobieżne porządki, umycie podłogi. Na komunię sprząta się dokładniej - wyciera kurze, ławki, myje okna.
A sprawa prezentu na kościół - to jest gest i wola rodziców, sami przecież tą składkę ustalają.
Aaaa.... Prezentu nie kupuje się księdzu, tylko do kościoła. Ksiądz z parafii kiedyś odejdzie a to co kupiono w niej zostanie.
60 dzieci i składka na prezent dla księdza po 55zł to daje 3300zł.o wiele za dużo moim zdaniem
Gościu m to nie dawaj jak za dużo. Po pierwsze to nie jest to żaden prezent dla księdza tylko jakaś pamiątka, która zostaje w Kościele. My np kupujemy nowe klęczniki. Ksiądz nic z tego nie ma, bo to zostaje w Kościele i będzie służyć wszystkim a ksiądz dzisiaj jest a jutro może być inny. No ale najwięcej jak widać mają do powiedzenia takie mamusie jak Ty, które w Kościele bywają od święta..