Po 50 tysięcy (sam papież będzie)
A co cie to interesuje? Statystki prowadzisz?
Po 170 zł, w tym dekoratorka, kwiaty dla księdza, prezent, obrazki komunijne, pani do sprzątania, dary na ołtarz, itp. Dzieci idzie do komunii niewiele.
Po 170 zł, z tego opłacamy: dekoratorkę, kwiaty w podziękowaniu dla księdza, prezent na kościół, obrazki komunijne, pani do sprzątania, dary które niosą dzieci podczas komunii na ołtarz, jeszcze na rocznicę z tych pieniążków zostaje.
Żadne, moje dzieci nie chodzą na religię i nie przystąpią do komunii.
Gościu 15:04 w sumie nie trzeba płacić. Kościół można posprzątać i udekorować samemu. Może zgłosisz się na ochotnika?
A na co przy rocznicy są potrzebne składki? Bo mam dziecko w 3 klasie i jeszcze ten temat nie był poruszany.
Rodziców jest około 60 osób. Każdy może coś zrobić i każdy może przynieść jakies kwiaty. Nie trzeba dekoratorki do dekorowania i ekipy do sprzatania.Jestem przeciwna i ten pomysł jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.KOmunia ma byc skromną ceremonia. A na prezent księdzu mozna kupic cos do 1000 zł.Posprzatac samemu. Te składki to ogromna przesada,. KTO SPRZATA KOŚCIÓŁ NA KAŻDĄ NIEDZIELNĄ MSZĘ????? do Komuni trzeba posprzątac jakoś szczególniej? Bez sensu!!!!
Około 30 000 zł, zależy jakie jeszcze. http://www.organy-koscielne.eu/
w naszej parafii dzieci komunijnych 14, składki po 200 zł. Medalik, biblia, pani skrzypaczka, różaniec, książeczka, wystrój kościoła i dar dla koscioła w tej składce zawarty. Wszystko w temacie. sprzątamy sami w kosciele, jedno popołudnie i 30 osób wymyje posadzki.
U nas składka wynosi 150 zł a dzieci jest 150. Kalkulując szybko prawie 50 tys chce ksiądz a nie rodzice. Składki są za wysokie dla rodziców którzy opłacają wiele dodatkowych kwestii. U nas ksiądz oznajmił, ze do jest za obsługę komunii... Bzdury gadają chciwe klechy i tyle. Wyzysk w Polsce!
Gościu 00:51 przesadzasz i to bardzo grubo.