Krzysztof Bosak:
Konfederacja jest jedynym klubem/kołem w Sejmie, którego 100% posłów podpisało się pod wnioskiem do TK, który doprowadził do dzisiejszego rozstrzygnięcia.
Twitter, 22.10.2020
19 listopada 2019 roku do Trybunału Konstytucyjnego wpłynął wniosek ws. niezgodności przepisów ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, które dopuszczały przeprowadzanie aborcji w przypadku wady płodu (tzw. aborcja embriopatologiczna/eugeniczna). Wniosek opublikowany na stronie TK nie zawiera listy osób, które pod nim się podpisały. Jedynym źródłem, które może posłużyć nam do weryfikacji wypowiedzi, jest tweet Piotra Uścińskiego – jednego z posłów wnioskodawców. Wynika niego, że wniosek poparło 119 posłów, z czego większość to przedstawiciele PiS. Ponadto podpis złożyło 11 posłów Konfederacji, czyli wszyscy, którzy należą do koła poselskiego.
https://demagog.org.pl/wypowiedzi/ktorzy-poslowie-poparli-wniosek-do-tk-w-sprawie-aborcji/
Głosujcie dalej na tych oszołomów. W swoim programie maja jeszcze wiecej ukrytych celów
Korwin co się uważa za liberała. Głoszący hasła że każdy powinien mieć prawo decydować o sobie. Zwolennik kary śmierci...
Hipokryta
Korwin twierdził, że kobiety nadają się tylko do haremu, a teraz taki niby ich obrońca. Konfederacja i PIS to fałszywce po jednych piniądzach.
Wszystkie mendy teraz się wycofują z tego co zrobiły.
Boją się tych, którym życie poukładali.
Dziambor się podpisał a teraz udaje, że to nie on, że nic z tym nie ma wspólnego
Tylko idiota nazwie to eugeniką. Ale w obu partiach ich nie brakuje. Nasz orzeł z Ostrowca też sądzi, że to eugenika?
ciekawe, czy orzeł zagląda na to forum, jak orłem przed laty nie był i ubiegał się o głosy w lokalnych wyborach to niekiedy coś skrobnął - tak mi się coś kojarzy
"Całkowity zakaz aborcji i zmuszanie kobiet do rodzenia np. dzieci bez mózgu nie może mieć miejsca w cywilizowanym kraju. Takie sytuacje postrzegam jako nieludzkie” - napisał poseł Konfederacji Artur Dziambor. Internauci i politycy wytknęli mu, że wcześniej sam podpisał się pod wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie ustawy z 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży.