Piszesz,że ludzie krytukują innych ale w sobie nic zlego nie widzą.Przepraszam bardzo, ja idealna nie jestem, nikt nie jest, ale wiekszość ludzi przestępcami nie są, nie znęcają się nad innymi i nie molestują dzieci, a wsrod księży i zakonnic nie powinno być ani jednego takiego przypadku. Dlatego myślę,że mamy prawo krytykować, drobne grzeszki każdy wybaczy ale nie takie przestępstwa Nie napisałam też że wszyscy księża czy zakonnice są źli.
Kto jest zatem przestępcą ? To tak jakby powiedzieć że ludzie są przestępcami bo przecież tacy się znajdą, prawda ? Owszem, nie powinno być takich przypadków wśród księży i zakonnic ale się zdarzają i nie ma w tym nic dziwnego, właśnie dlatego że oni wszyscy są ludźmi. Tych złych należy krytykować ale nie można robić tego w taki sposób żeby przy okazji rykoszetem obrywali Ci, którzy z poświęceniem wykonują swoją misję. Przy okazji takich tematów ujawniają się frustraci, którzy plują na cały kościół bo mają z tego używanie. Takich rzeczy nie można tolerować.
Bo kościół powinien być dobry!
Niestety większość niesie zło!
A ci co są blisko przy korycie
Widzicie jacy spasieni
Nic nie robia! Obżerają się,w karty
rżną ,w luksusach żyją!
Czy tak to ma wyglądać???
Ja mam Boga w sercu i nie muszę do kościoła latać żeby sue pomodlił! Wystarczy cichy kącik w domu,ogrodzie!
Tak się tylko mówi Janie. Osobiście jednak nigdy nie zauważyłem nikogo, kto modliłby się w ogrodzie. No ale jakoś wytłumaczyć sobie trzeba, prawda ?
Powinien i jest dobry. To dobro widać na co dzień, tyle że nie jest ono tak medialne jak zło, dlatego być może nie potrafisz go zauważyć Basiu. Nie pisz o większości bo krzywdzisz w ten sposób innych. Widzisz tylko to, co chcesz zobaczyć.
O jakich luksusach piszesz?Młodzi księża żyją bardzo skromnie bo nie jest ich stać na wynajęcie luksusowych mieszkań.A ci starsi to już zależy od parafii.Jeśli nowa plebania to jakiś standard może jestAle stare plebanie to warunki mają nieciekawe.Tylko trzeba chcieć to zobaczyć.Nie powtarzać bredni zasłyszanych,tylko rozejrzeć się trochę dookoła .
Pałac biskupa standardem różni się od mieszkania zwykłego księdza
I to bardzo