Jeśli pójdziesz do kościoła, dowiesz się.. Forum nie jest odpowiednim miejscem, żeby uzyskać poważne informacje. Przecież wiesz:)
Człowiek grzecznie pyta, to nie możesz mu pomóc obłudna krowo a nie popisywać się mundrością?
10;41O takich jak Ty mówi się , że brakuje kultury i wychowania dobrego
Rząd już pracuje nad nową daniną dla Kościoła, więc już niedługo nie będziesz musiał chodzić by płacić.
Podatek kościelny w Niemczech bardzo mi się podoba.
W Polsce wprowadzić go, to TVN-y w żałobie, bo wówczas połowa tematów dla nich znika, gdyż nastąpiłaby względa klarowność.
No i stoltzmany w kłopocie, bo trzeba byłoby się samookreślić, więc udawanie katolików byłoby utrudnione, a oficjana deklaracja na tak dla KK, w diasporze niekoniecznie akceptoptowalna.
Tak więc mętna woda, dla nich ma też swoje zalety.
W Polsce nie przejdzie. Tutaj raczej jako opłata dla wszystkich jako abonament rtv. Nie chodzisz? Co z tego, ale możesz, więc plac.
Jeśli tak Ci się podoba podatek kościelny w Niemczech 12:58 to nie powinieneś mieć też nic przeciwko tzw bykowemu, które również tam obowiązuje. Jak dla mnie Polska powinno wprowadzić obydwa. Tam single płacą dużo więcej niż normalni obywatele, posiadający rodziny. Tak, Niemcy to fajny kraj.
W tym roku nie wpuścisz księdza jeszcze bardziej.
Do tępych łbów z PO. Komuchów i tych innych. W znanych mi parafiach na wsi czy mieście księża nie będą w czasie pandemii chodzić po kolędzie.
Szykować koperty dla mafii pedofilskiej. Co za nienormalni ludzie.
Jeśli nie rozumiecie że można wierzyć w Boga bez księży i kościoła jako instytucji to nie rozumiecie na czym polega wiara.
Zastanów się jaki z ciebie katolik skoro poruszasz takie tematy na forum???
Krytukuje instytucję która krzywdzi dzieci z Bogiem na ustach. To jest ta różnica między świadomym katolikiem wierzącym w Boga a nie w księdza.
Ty się zastanów jakim jesteś katolikiem udając że kościół jest cacy i bez grzechu a księża to nadludzie zesłani z nieba jako pośrednicy między ziemią a Bogiem.
Pusty śmiech mnie ogarnia.