Witam, zastanawiam się nad podłączeniem ogrzewania z Mecu do domu 120 m, dom ocieplony. Czy mógłby ktoś powiedzieć jakie z własnego doświadczenia macie koszty ogrzewania z Mecu w skali roku.
My mamy 180 metrów dom, płacimy mało za ogrzewanie.
A my ogrzewamy węglem, na całą zimę wystarcza nam jeden worek który leży w sieni, komu jest zimno to bierze ten worek na plecy i musi trzy razy oblecieć z nim na plecach wokół domu.
Ogrzewanie z MEC-U jest nieoplcalne. Nawet jak nieogrzewasz musisz płacić co miesiąc ok. 250 złotych opłaty stałej, czyli 3000 złotych rocznie za samą gotowość do ogrzewania. Ludzie rezygnują z MEC-U i przechodzą na gaz lub pelet.
Lepiej ognisko w domu palić niż korzystać z usług mec
Mec jest bardzo drogi bo zarząd kombinuje przy zakupie miału. Wszystko potwierdziła kontrola NIK-u z 2023 roku.
Mec jest najlepszy i bezobsługowy. Nie musisz mieć kotłowni. Wymiennik montują w jakimkolwiek pomieszczeniu powiedzmy technicznym. Koszt ogrzewania z ciepłą wodą to jakieś 800zł miesiąc.
Koszt ogrzewania mojego domu z mec to niestety powyżej 2000 zł 3 lata temu rachunki były około 650 700 zł. Bardzo żałuję że zlikwidowałam piec gazowy
800 zl/miesiąc? Rocznie wychodzi 9600 zł. Jeśli za dom 120 m2, to bardzo dużo. Chyba że dom nieocieplony lub w domu +28C.
Drogo ? Ale nie musisz myśleć o serwisie w razie awarii, kupowaniu węgla czy tam innego badziewia. Czysto, miło i komfortowo. Darmo w domu się nie da mieszkać. W bloku też są opłaty i to nie małe. Polecam mec.
Do 13.28 to cały rok grzejesz ???? Rok to jakieś 4300zl. ze wszystkim ogrzewanie mecem pow. Ok 150m2
W ubiegłym roku założyłem piec gazowy. Zima 2023/2024 to 6500zł ogrzewanie i ciepła woda. Dom około 150 m2. Temp. w domu 22°C.
Właśnie zrezygnowałem z Mecu czyste złodziejstwo
Tak naprawdę nie wyczujesz co teraz wyjdzie korzystniej. Dom (110 m)ogrzewany przez Mec to w sezonie od 600do 800 miesięcznie. Po za sezonem tylko podgrzanie wody. Jedno jest pewne,że gaz też nie jest tak do końca opłacalny ,bo musisz kupić pięć gazowy to też jakiś koszt ( kilka tys.) Do tego mają nie długo dołożyć jakąś opłatę za CO2 więc gaz też pójdzie do góry...i rób co chcesz. ( Zresztą do któregoś roku maja być wycofane ze sprzedaży piece gazowe) jak nie palą to kijem. Jebana Unia Europejska
Dom 148 metrów. Fotowoltaika i pompa ciepla . Za cały rok ogrzewanie plus prąd ( zamrażarką, dwie lodówki, pralka, zmywarka bez płyty indukcyjnej ) 1100 złoty.
Podaj szczegóły gdzie załatwiałeś,jakie koszt założenia ?
19.44 może i tak jak na starych zasadach ale najpierw trzeba wywalić ok 60 -70 tyś na zakup . I to czyni twoją inwestycje zupełnie nie opłacalną . Pomijam podziurawiony dach i warczącą pod iknem pompę .