Planuje zakup mieszkania. W jakim banku polecacie kredyt. Zakup w granicach 150000.
Ja jestem już po złożeniu wniosku, tylko w moim przypadku był to kredyt na dokończenie budowy. Również w wysokości 150000 zł. W niektórych bankach całkowity koszt kredytu wyrwał mnie z butów. Zrobiłem rundkę po wielu, pod uwagę na końcu brałem trzy, wnioski złożyłem do dwóch.
Z tych trzech w atrakcyjnych warunkach odpadł bank Millenium, bo trzeba było zrobić kilka rundek do Kielc, jednak całkowity koszt kredytu był stosunkowo niski.
Dwa do których złożyłem to:
PKO BP - kredyt na 20 lat, 155100 zł, z ubezpieczeniem od utraty pracy, całkowity koszt kredytu to 72000 zł z hakiem, w tym ok 60000 zł odsetek. Składałem w banku w Sandomierzu, byłem na symulacji w Ostrowcu, nie wiem czemu, ale tam wyszło mi taniej.
Bank Spółdzielczy - kredyt na 20 lat, 153000 zł, całkowity koszt kredytu to 56000 zł hakiem, tylko w tym wypadku składałem w Ożarowie. W Ostrowieckim Banku Spółdzielczym to jakieś nieporozumienie, koszty kredytu wyższe i to o dużo, a niby bank ten sam. Okazuje się, że logo to samo, ale warunki inne i w tamtejszej grupie jest o wiele taniej (Ożarów + oddziały w Tarłowie i Ćmielowie).
Ktoś zapyta po co składałem do pierwszego, skoro w drugim dużo taniej. Otóż w tym drugim kredyt rozliczany jest za pomocą faktur, w tym pierwszym za pomocą rzeczoznawcy. Ja buduję systemem gospodarczym, więc sporo rzeczy wykonuję sam i muszę dograć szczegóły rozliczenia, żeby później nie było problemów. W przypadku zakupu mieszkanie nie będzie z tym problemu.
Generalnie w pozostałych bankach, które z litości pozostawię bezimiennie, a które w większości ulokowane są na naszym rynku, koszty kredytu sięgały czasem nawet grubo ponad 100000 zł.
Sprawdź w open finanse i expander oraz tak care i dom kredytowy notus
Jaką prowizje pobiera pko bp od udzielenia kredytu hipotecznego ? Dziękuje za informacje.
Prowizja jest liczona indywidualnie zalezy od profilu klienta tzn. Ile masz lat, wielkość dochodu itp
A co sądzicie o banku pekao sa ?ktos moze ma tam kredyt ?
A mi po głowie chodzi autko nówka sztuka z salonu na raty? Brał ktoś z was auto w ten sposób jak to wygląda?
Brałem skode. Kredyt na 7 lat. Spłaciłem po 1,5 roku. Bez kredytu nie byłoby mnie stać. A tak to wiem że mam samochód pewny , a nie tzw okazje z zachodu. Formalności kredytowe załatwione w salonie przy jednej wizycie. Ja jestem zadowolony. Rrso ważny parametr kredytu o który koniecznie należy zapytać.
Hura.. znowu raty poszły do góry ..