Wybudowałem i za dom w surowym stanie np za 150-200 000 bierzesz 400 to jest chore
A działka gdzie? Za 150tysi to mogłeś wybudować kurnik ze słomy i gliny. Samo pokrycie dachu dobrym materiałem to około 50 tysi chyba że jest to strzecha.
Kiedy to było?
Nie pytam złośliwie, chcę po prostu wiedzieć.
Ceny materiałów i robocizny rosną gwałtownie. Szczególnie ceny robocizny, bo ekip jest mało i to one dyktują warunki finansowe, a nie inwestor.
08;55. Oddany miałem w stanie surowym zamkniętym w 2012. Wtedy były jeszcze troszkę inne ceny. Ekipy zamawiałem około rok wcześniej. Wtedy jeszcze nie było pandemii. Pozdrawiam myślących realnie.
09:04
Myślę, że nie można porównywać cen z roku 2012 z obecnymi. Ogromny skok cenowy miał miejsce w okolicach roku 2018 i 2019. Szokujący skok cen. Moim zdaniem mało zasadny, a jednak ceny poszły w górę jak szalone.
08:42
Dokładnie.
Koszty materiałów i robocizny są w tej chwili ogromne, a o dobrą ekipę jest bardzo trudno. Trzeba czekać na fachowców i to nie miesiąc czy dwa.
Nie mówię o domu w stanie surowym za 400tysi lecz nie jest to kwota 150tysi.
Nie widzę uśmiechu na twojej twarzy . Czyli musiałeś uwierzyć.
Są w ogłoszeniach domki w stanie surowym czyli same mury za 400000 i idiotów szukają niech kupuje kto chce
Sama duża działka [czyli około1500m2 ] w dobrym punkcie to wydatek około100tysi więc skąd to zdziwienie?
Plus wybudowanie surowego domku 100- 150 000to daje 200-250 000 a nie 400 a jak jest działka 500 m to ile?Drugie tyle zarobku jakby nie patrzył i nie dyskutuj
Przesadzasz z tymi cenami działem, no chyba, że chcesz w centrum, może w rynku. Spójrz inaczej. Na obrzeżach miasta możesz kupić dużo tanie i ciszę masz i spokój, a np w Ćmielowie działkę 1200m kupić można za 30 tyś.
Znajomy obecnie stawiał dom 120 m kw w stanie surowym zamkniętym z materiałem zmieścił się w kwocie 150 tyś
A może powiecie, że to tanio? :
https://www.olx.pl/oferta/mieszkanie-swiezo-po-remoncie-CID3-IDH7OWK.html#d4880887fd
Tani bierzcie
https://www.olx.pl/oferta/mieszkanie-os-patronackie-CID3-IDECQFN.html#d4880887fd
To żeś "rodzynki" wyłapał! Szok! Śmiać się czy płakać oto jest pytanie???
To to cyrk 350 000 za mieszkanko to dom z działką jest i pełno w ogloszeniach na głowę poupadali w koronie ale jak będzie kupiec z pieniędzmi to ok bo to każdego sprawa osobista