Które grzyby trujące są podobne do maślaków?Czy maślaki mogą rosnąć w zwartej grupce? Na działce po posianiu na wiosnę trawy pojawiły się teraz przy drzewach leśnych grzyby. Przy dwu drzewach widać, że blaszkowate psianki ale w pobliżu sosny trawa usłana maślakami.Tyle, że jedn na drugi wchodzą i nie wiem czy to nie trujące. Jest ich bardzo dużo..Szkoda,że tu nie można wrzucić foty
Jak sprawdzić czy to rzeczywiscie maslaki?
u mnie też się pojawiają. były w zeszłym roku, a w tym to już wysyp. Ale boję się je skonsumować, aby nie był to mój ostatni posiłek. Nie mam komu ich pokazać.
No ja tez się boje...ale nazrywałam całe wiadro i co teraz zrobic?
Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę hasło "Afgańskie dzieci zatrute grzybami". Jeden chłopczyk jest po przeszczepie wątroby, a drugi w stanie ciężkim. Kiedyś, przed laty dziecko mojej koleżanki zatruło się grzybami z zupy, które mama mu podała do jedzenia i zmarło, od tej pory jem tylko pieczarki i na samą myśl o grzybach dostaję dreszczy.
z maślaka schodzi skórka z kapelusza spód nie ma blaszek tylko rurki jak borowik i jest lepki bynajmniej ja innego podobnego grzyba by nie był maślakiem nie znam
https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/maslaki-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyby-maslaki-ciekawostki,25901.html
Zawsze mozna pójść do Sanepidu i poprosic o ocene czy to maslak czy nie?
śliski i lepki nie jest ale skórka zeszła łatwo.Tyle,że teraz palce mam masakra