Kto korzysta z MEC-U to mieszka na terenie zurbanizowanym i ma w 99 % gaz i korzysta z niego np. do zasilania kuchenki. Kosxt ogrzewania z MEC-U jest teraz wyższy niż gazem o co najmniej 40÷ 50 %. Pytałem się o to znajomych, którzy mieszkają w szeregowcach, jedni ogrzewają ciepłem z MEC-U, inni gazem. To jest ostatni mój sezon z Mecem.
Od 1.03.2023 cena taryfowa ciepła rośnie że 134 do 144 zł/GJ. Now taryfa jest na stronie MEC-U.Dls porównania w Starachowicach jest 52,5 zł/GJ.
19:40 Jest dokładnie tak jak mówisz. Są kolosalne różnice pomiędzy MEC a np. gazem. Jeśli ktoś twierdzi że są niewielkie różnice, to niech płaci. Kto bogatemu zabroni?
144 zł tj. cena netto, a brutto wynosi 177.76 zł. tj. wzrost od ceny płaconej w lutym o przeszło 50 %. Proszę sprawdzić czy nie ma pomyłki.
177 złotych to cena brutto, ale działa tarcza osłonowa i do zapłaty będzie mniej.Tak czy owak Ostrowiec ma najwyższą cenę ciepła w województwie i to średnio ponad 2 razy.
Jesienią prezesostwo mecu twierdziło , że opału mają do połowy stycznia , teraz jest prawie połowa marca i jakimś cudem nadal grzeją. To jest jawna spekulacja i straszenie mieszkańców,narobili długów i teraz chcą abyśmy my je spłacali wysokimi stawkami za ciepło. Powinno się tym zająć CBA i UOKiK.
Robić składki i spłacać długi szanowni zawiadowcy naszymi kieszeniami !!!.
Różnice w cenach ciepła 5, 10, czy też 15 % można jakoś zrozumieć, ale żeby cena ciepła była w Ostrowcu (144 zł/GJ) prawie 3 razy wyższa niż w Starachowiach (52 zł/GJ) to się po prostu w głowie nie mieści. Media lokalne milczą, a tu nadchodzi prawdziwy dramat. Mieszkańcy domków jednorodzinnych juz ten dramat odczuwają płacąc kosmiczne rachunki z MEC-U, a mieszkańcy odczuwają to dopiero latem, gdy czynsze po rozliczeniach za ogrzewanie pójdą w górę o ponad 50 %.
17:45 Dokładnie. Przyjdzie lato i mieszkańcy bloków dostaną takiego strzala, że będzie bolało. Wielu jeszcze z tego nie zdaje sobie sprawy.
Tu mam wrażenie się mylicie. Zaliczki na ciepło zostały podwyższone przed rozpoczęciem sezonu grzewczego o około 60%, także mieszkańcy niektórych bloków już od ponad pół roku płacą więcej.
Na jakiej podstawie URE zgodził się na podwyżkę gdy ceny węgla spadły?.Chyba tylko dlatego żeby większy VAT zasilił budżet wojenny. Wojna stała się priorytetem tego rządu.
MEC miał bardzo wielu odbiorców w domach prywatnych i w tym sezonie pokazał koncertowo jak stracić zaufanie klientów i w konsekwencji klientów.
Szkoda, bo ogrzewanie z sieci miejskiej jest wygodne i bezpieczne. Ale cena MEC w Ostrowcu jest w tym sezonie zabójcza.
Do zeszłego sezonu byliśmy zadowoleni z MEC.
Teraz już nie. Naprawdę szkoda. MEC zmusza nas cenami do zrezygnowania.