70 procent inflacji na swiecie to PUTINFLACJA powiedzial prezydent USA Joe Biden.Pewnie on tez jest z PIS?! A jesli chodzi o paliwa to gdyby polski rzad ponad dwa miesiace temu nie obnizyl podatku od paliw to dzis bysmy placili tyle co Holendrzy, Francuzi czyli 10 zlotych za litr.
Trochę zabawne biorąc pod uwagę fakt, że 80% wszystkich dolarów zostało wydrukowane przy pandemii, a przed wojną.
Jeśli chodzi o obniżenie podatku na paliwo przez rząd to wychodzą na zero lub prawie na zero, bo straty w wyniku obniżki rekompensują marżą. Poza tym wiadomo kto grał na słabą złotówkę przez kilkanaście miesięcy. Pewnie to też Putin z Tuskiem, prawda?
Proszę o podanie cen węgla 12.57
Ile sprzedaliśmy uprawnień do CO2?
Wtedy zdasz sobie sprawę, że ten rząd chce nas ogołocić.
Maj 2021 cena mialu weglowego za tone wynosila 276 zlotych dla MEC w Ostrowcu.Cena w kwietniu 2022 ponad 1000 zlotych za tone.Koszt wegla przeklada sie na cene energii elektrycznej.Koszt roczny za Megawatogodzine obecnie wynosi 1000 zlotych czyli 160 pricent wiecej niz w 2021.Tylko za ostatni miesiac cena certyfikatow unijnych CO2 wzrosla z 70 do 90 euro za tone.
I dlatego rząd sprzedał uprawnienia taniej, aby później elektrownie i elektrociepłowni je kupowały drożej? Genialny przykład "propolskiego" rządu.
Swoją drogą to po co nam górnictwo, skoro nie ma żadnych z tego korzyści?
MEC jest Górczyńskiego więc to Górczyński wam podnosi cenę W Starachowicach nie ma podwyżki.Górczyński wam to zafundował.
18 41 zapisałeś się do partyjii Materka?
Ze względu na ciągłe bombardowania tona węgla po przywiezieniu z kopalni do Ostrowca wzrosła o 2000 zł.
Ważne że Mateuszek dryluje na Europejskich salonach krzycząc cały czas o nowych sankcjach i rezygnacji z ruskich surowców poczekajcie do zimy jak tona węgla będzie po 4-5 tysięcy a chleb po 10 zł .Ale wtedy PIS ogłosi wcześniejsze wybory i będzie miała wszystkich w powarzaniu
no nie wiem starsi ludzie jeszcze potrafią ale ci z młodszego pokolenia i z dużych miast to nawet jajka nie umieją ugotować wolą za to zapłacić .
Jeśli tylko 75 % to super ,ja przewiduję minimum 100% ,też płacę za ciepło i też nie jest mi do śmiechu z tego powodu .Węgiel poszedł w górę drakońsko ,paliwa również ,mieszkańcy blokowisk muszą zapomnieć o zwrotach kasy za ciepło a wręcz odwrotnie. Cyfry nie kłamią ani Górczyński nie winny ani prezydent Starachowic ,każdy widzi co się dzieje na rynku paliwowym i nie zanosi się na lepiej. Opluwanie się nawzajem nic dobrego nie daje ,drożyzna totalna nam grozi i to niebawem.
I ich wiedza z zakresu ekonomii - "..za Tuska to miałam 4 zł waloryzacji, a za Jarka 300 zł. Teraz wiem, że żyje..". Bo za Tuska była niska inflacja głupia ruro a nie 14%.
Tobie to przypadkiem jakaś kaczka na łeb nie spadła?
Pisanie i użalanie się na forum nic nie da, kryzys paliwowy na świecie i wojna na wschodzie swoje robi a prawa ekonomii są święte ,żadna kaczka czy wróżka czarodziejka nic nie zmieni. Węgiel w ub roku kosztował 800 zeta za tonę a teraz 1800 -lichej jakości bo za extra węgiel w klasie powyżej 28 (kaloryczność) z lubianego Staszica to wydatek 2400 za tonę .Głową muru nikt nie przebije. Ciepła woda w kranie, ciepły kaloryfer do luksusu będzie się zaliczać w bloku i domku też. Niedowiarkom radzę poczekać parę miesięcy.