Czy ktoś z posiadaczy pieca z podajnikiem pali w nim groszkiem z Castoramy ? Jakie macie nastawy na piecu ? Mam mały dom niecałe 70 metrów raptem 5 grzejników a groszku mi zjada worek na dzień... nie zdążyłem kupić opału przed sezonem a teraz wszystko wszędzie mokre jak cholera a jest to mój pierwszy sezon eksploatacji pieca... piec zresztą też Z Casto... Może ktoś mógłby się podzielić opiniami na temat prawidłowego ustawienia takiego pieca ? Czekam na pomysly
Proponuję oddać spowrotem ten Mokry muł powegowy : udać się do dobrego składu i kupić ekogroszek i wtedy bawić się w nastawy Dzwoń do gościa który ci montował
Moze byc tak zly groszek, ze nie dojdzie do zadanej. Nota bene, nie powinni moim zdaniem sprzedawac mokrego opalu, powinien na ty byc jakis paragraf.
Zacznij od zmiany ekogroszku w castoramie czy domi to syf sprzedają co do nastaw 100% mocy kotła osiąga przy stosunku 1 do 3 czas podawania do przerwy np 5s do 15s wentylator na jakieś 40%
Trochę drogo, ale można sprawdzić ten ekogroszek:
Nie chcę nikogo obrazić,, ale dla mnie to zwykły szczyt lenistwa i zwykłej głupoty, żeby kupować workowany opał po marketach. Wczesna wiosna lub środek lata, gdy są największe upały jechać wystarczy na dobry skład węgla i kupić luzem dobrej jakości opał. Nie później lament, że dużo ton poszło i ciepło wcale w domu nie było.
taaa tylko ze sklady czesto nie maja latem opalu juz bo wiadomo cena niska, byznes
Dzięki za info. Czyli rozumiem że jeżeli prędkość dmuchawy mam w skali od 1 do 10 to powinienem mieć to ustawione tak 4-5 ??? Czy ilość spiekow i ilość nie spalonego groszku który mi spada do popielnika jestem w stanie jakoś zniwelować poprzez zmianę ustawień dmuchawy czy też podawania i przerwy ?
Ustaw na 4 dmuchawe i tak jeśli ekogroszek się spieka to za dużo powietrza dostaje natomiast jak nie dopala to wydłużyć przerwę między cyklami podawania musisz ale jeśli paliwo jest kiepskie to choćby stać przy piecu cały czas cudów nie będzie płomień na palniku powinien być jak że swiecy jeśli jest taki bialawy to za dużo powietrza natomiast jak widzisz dym na końcu płomienia to za mało powietrza
A i napisz jaki masz ekogroszek kalorie itd i jaki typ palnika
Groszek do tej pory kupowałem z Castoramy carbon r i carbon rn typu palnika dokładnie ci nie podam gdyż nie mam teraz takiej możliwości nie ma mnie na miejscu. Kocioł to termotech komfort 12-16 kw
ok czyli masz retortę to tak na początek zapomnij o ekogroszku z castoramy najgorsze co można kupić jak masz go więcej to dwa wyjścia postaraj się ustawić spalanie tak aby dopalał węgiel drugie wyjście możesz kupić inny groszek i mieszać no ale to upierdliwe i czaso chłonne. Ten typ palnika nie nadaje się za bardzo do palenia ekogroszku wysokokalorycznego czyli maks to 29MJ ale przy takim może robić się koks na palniku szczerze mówiąc w tym roku w okolicy OC nie ma co kupić proponuje żebyś pojechał na skład węgla na ul. kolejowej kup po 2 worki ekogroszku (mają dwa rodzaje) ja obecnie pale tym tańszym i on lubi robić spieki żużlowe ale da się go przyzwoicie wypalić droższy bardziej kaloryczny lubi koks robić ale to już zależy dużo od palnika jak kupisz któryś to napisz jak się pali będziemy myśleć na ustawieniami Pozdrawiam
Dzięki wielkie za pomoc tak zrobię:). Piec termotech Stąporków komfort 12-16 kw
Z castoramy ten groszek to jakis koszmar. Mam piec 4. Sezon, kupilam kilka workow na probe we wrzesniu. To byl jakis koszmar - nie dosc, ze suszylam go ponad tydzien i to rozsypany na podloge, to jak zaczal smrodliwie kopcic - ciesze sie, ze nie wzielam tego wiecej. Moj staly sklad w tym roku dzieki knowaniom partii rzadzacej nie mial groszku, ale udalo mi sie kupic troche gdzie indziej. Natomiast przypadkiem trafilam na dobry groszek w obi, tylko jak kosztowal 750 za tone, to sie oplacal. Teraz juz kosztuje 850, na fali szalejacej drozyzny. W tym roku naprawde trudno kupic dobry wegiel. Ten z castoramy odradzam mocno.
Jest dobry groszek na składzie w Bielinach jak na kielce się jedzie jakieś 40km. Pieklorz z Piekar ale cena 1060zł... Paliłem nim w zeszłym roku i powiem tak popiól jak z papierosa poważnie...