Ale ty nie masz pracy, więc jakie podatki?
To nie jest odpowiedz,to jest uciekanie od odpowiedz.Zatkało kakao?
Ciekawe co na to Owsiak.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/patryk-jaki-sklada-propozycje-jerzemu-owsiakowi/fvlxp2k
Przystanie na propozycję?
Oczywiście :) W końcu wszystko jest jawne :)
Rozwiązanie JAKIEGO... nie było
Miałem nadzieję, że moje słowa, jak najbardziej delikatne w stosunku do agresywnych Pańskich słów w stosunku do działań naszej Fundacji, a także słowa Polaków skierowane do Pana między innymi za pośrednictwem różnych forów internetowych, spowodują u Pana chociaż ciut refleksji i pokory wobec efektów i działań 26 lat Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Ale nic z tych rzeczy.
Pozwolił sobie Pan nawet na niezwykle buńczuczne komentarze w stosunku do ludzi, którzy przeżyli ogromną tragedię i upubliczniając ją zwrócili Panu uwagę, że także Pan i Pana najbliżsi korzystali ze sprzętu ufundowanego przez różne organizacje pozarządowe. Następnie stwierdził Pan, cytuję: „przypominam, że kwota, którą przez wszystkie lata zebrał WOŚP stanowi zaledwie 0,001 procenta tego, co – między innymi ja – płacę na służbę zdrowia. Liczby są twarde, jeśli nie kupiłby tego sprzętu WOŚP, to i tak byłby w szpitalu” – ten cytat podaję za Tygodnikiem WPROST.
Dział medyczny Fundacji WOŚP to 3 pokoje. W czasie Finału dużo o tym dziale mówiliśmy, a w mediach pokazywaliśmy także jak pracuje, w jaki sposób gromadzi informacje i przygotowuje się do zakupów.
Na półkach mnóstwo segregatorów. Biorę losowo pierwszy. To prośby z oddziałów pediatrycznych. Otwieram i czytam: miejscowość nieduża, południe Polski. Prośba o EKG – 3 sztuki, kardiomonitory, inhalatory, pompy infuzyjne, glukometry, pulsoksymetry - 5 sztuk, USG – 1 sztuka, ale także łóżka profesjonalne, defibrylator. A USG proszą, żeby był z głowicą typu „convex” liniową i typu „microconvex”. Tylko w 2016 roku hospitalizowano w tej placówce blisko 1000 dzieci. Szpital do tej pory otrzymał już dużo sprzętu od Orkiestry. Jest szpitalem w całości publicznym i ma podpisane stosowne kontrakty z NFZ.
I Pan, Panie Jaki, mi pierdoły opowiadasz, że można ten sprzęt kupić z innych źródeł?
W tym momencie na zakupy, a może bardziej – na rozpatrzenie próśb, czekają dwa pełne segregatory p.t. „pediatria”, cztery segregatory p.t. „noworodki”, jeden segregator p.t. „hospicja”, jeden segregator p.t. „prośby inne”, dwa segregatory dotyczące zakupu leżanek dla rodziców, oraz jeden segregator z prośbami o zakup urządzeń wspomagających oddech „infant flow”.
Jeden segregator to mniej więcej kilkadziesiąt próśb.
To myślę sobie tak. Ja to Panu wszystko zapakuję i wyślę. Tylko proszę powiedzieć, na jaki adres. Liczę na to, że te nasze 0,001 wsparcia polskiej służby zdrowia Pan po prostu przejmie i od ręki załatwi możliwość zakupu tego całego sprzętu. Jeśli Pan mi nie wskaże dokładnego adresu, to wyślę to tam, gdzie najczęściej Pan przebywa – do Pana pracy. Może także Pan przysłać kogoś do Fundacji, aby wszystkie te prośby odebrać.
I przysięgam na wszystkie świętości – jeśli Pan od ręki załatwi te wszystkie prośby i tym samym rozwiąże problemy polskich szpitali, ZWIJAMY ŻAGLE jeśli chodzi o pomoc w zakupie sprzętu medycznego i zajmiemy się czymś zupełnie innym, co nie będzie Pana drażniło.
Muszę przyznać, że po raz pierwszy ktoś, kto reprezentuje rząd, tak jednoznacznie zadeklarował rozwiązanie problemu wyposażenia polskich szpitali w sprzęt medyczny.
J.Owsiak
I z czego chłopie będziesz wtedy żył? :)
Czy to jest odpowiedz na propozycję Jakiego?
15:50.KONTROLA TROLLINGU. W związku z wielokrotnym złamaniem obowiązującego Regulaminu (odpisywanie na własne posty) honorarium za całą dzisiejszą Pana działalność przekazujemy na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jednocześnie przypominamy, że w przypadku dalszego łamania zasad i ustaleń Regulaminu, rozwiązana zostanie z Panem umowa trollingu, bez wypłacenia honorarium.
"W tym momencie na zakupy, a może bardziej – na rozpatrzenie próśb, czekają dwa pełne segregatory p.t. „pediatria”, cztery segregatory p.t. „noworodki”, jeden segregator p.t. „hospicja”, jeden segregator p.t. „prośby inne”, dwa segregatory dotyczące zakupu leżanek dla rodziców, oraz jeden segregator z prośbami o zakup urządzeń wspomagających oddech „infant flow”. - a gdzie segregator "Kasa dla kapelmistrza"?
Panie Owsiak,
Po raz kolejny nie odpowiada Pan na prośby o rzetelne rozliczenie. Za to proponuje mi Pan wysłanie segregatorów z prośbą o pomoc. Jak Pan chce - to wyśle Panu w zamian segregatory z prośbami ludzi, którym życie zrujnowali i zniszczyli politycy, których Pan wspiera jak HGW. Politycy PO pozwolili na wyprowadzenie do różnych mafii środków kilka razy większych niż wszystkie Pana zbiórki. Politycy PO mogli to robić również dzięki Pana wsparciu - Panie Owsiak.
Po drugie proste pytanie o rozlicznie (przecież nie pana prywatnych środków) - a pieniędzy ludzi, którzy z dobrego serca wspierają WOŚP - wywołuje u Pana taką wściekłość?
Mam dla Pan propozycje - proszę mnie i grupę obywateli wpuścić do rozliczeń faktur z wszystkich pańskich spółek, zbiórek etc.. Proponuje - jeśli się okaże, że jest wszystko ok tak jak Pan mówi - przeproszę Pan publicznie za pytanie o rozliczenie i z Panem będę zbierał do puszek za rok. Zgoda?
Też przez wiele lat Pan wspierałem - więc mam prawo zapytać o rozliczenie. Proste nieagresywne pytanie.
Pozdrawiam,
Patryk Jaki
Super! A gdzie jest ta pozycja?
Zgadnijcie, kto te usługi wykonuje? O zgadywaniu piszę całkiem poważnie, bo Jerzy O. i na torturach nie chce tej najsłodszej tajemnicy wyjawić. Na szczęście część danych jest dostępnych. Przesuwanie kosztów na WOŚP i powiększanie zysków „Złotego Melona” pozwala Jerzemu O. zlecać usługi na dziesiątki milionów złotych,prywatnym firmom należącym do samego Jerzego O. lub najbliższej rodziny pana "Jurka". Kiedyś naczelnym podwykonawcą była "Mrówka Cała" należąca do Lidii Niedźwiedzkiej-Owsiak, która z firmy "Złoty Melon" i Fundacji WOŚP otrzymała przelewy co najmniej na 1 300 000 złotych"
Człowieku, Ty jesteś nienormalny!!! Całe dnie od rana do nocy nadajesz na Owsiaka... To jest jakaś psychoza. Aaa, w pośredniaku się o Ciebie pytali.
Ponownie z braku argumentów chamsko atakujecie.A może jakaś konstruktywna krytyka albo rzeczowa dyskusja gościu z 16:55.
Też życzę dużo zdrowia :)
A to ten Pan, który nie lubi WOŚP ale nie przeszkadza mu jak jego syn jest leczony, dzięki aparaturze zakupionej przez WOŚP
Pytałem p.Owsiak o dostęp do faktur szczególnie spółek powiązanych rodzinie - a on znów publikuje mi grafiki i kolorowanki znane z jego stron. W dodatku nie odnosząc do mojej propozycji.
Ktoś pyta po co mi to i co chce osiągnąć ? Jestem wyjątkowo wrażliwy na dysponowanie środkami przeznaczonymi na chorych i niepełnosprawnych. Jeśli widzę sieć rożnych powiązanych spółek wokół szczytnych akcji - zawsze budzi to moją wątpliwość.
Co chce osiągnąć? Chce mieć pewność na przyszłość, że państwa WSZYSTKIE środki idą tam gdzie moja iść. To moje zadanie. Bo znam wiele osób, które z dobrego serca wspierają WOŚP - będąc przekonanymi, że 100% środków idzie na pomoc ludziom.
Dlaczego wiele takich wątpliwości nie powstaje np. w przypadku innych organizacji (Caritas, Szlachetnej Paczki etc.) ? Dlatego, że nie ma tam”Złotych Melonów” i innych dziwnych również rodzinnych spółek.
P.S
Będę spokojnie to już sam sprawdzał, bo mam wiele sygnałów. Jak gdzieś się mylę to przeproszę. Chciałbym jednak, aby proste pytania o rozliczenia, przecież nie prywatnych pieniędzy - nie były od razu traktowane jako atak. To powinien być standard. Ja codziennie odpowiadam na pytani dot. wydatków każdej złotówki w MS. I nie mam z tym problemów. Choć mógłbym tak jak p.Owsiak opublikować grafikę z wydatków ministerstwa - a dziennikarzy zawsze o szczegółowe pytanie odsyłać do niej. Państwo będzie wtedy lepsze?
Patryk Jaki
My po prostu jeszcze nie wiemy o zadnych ''Złotych Melonach''Caritasu.Nikt nie brał go jeszcze szczegółowo pod lupę. Natomiast Szlachetna Paczka jest dosc młodym dzieckiem. O ile się nie mylę WOSP nie był brany pod lupę przez kilka lat po powstaniu. Dopiero od kilku lat jest nagonka. Ja sie tylko pytam -po co? Miliony ludzi wierzy Owsiakowi- czyzby wszyscy sie mylili? Nie- tylko jakas garstka zaparzanców chce pomącić w głowach. Tez pytanie po co?