porka
trza ugotowac zimnioki, gorące utłuc dosypując mąki aż powstanie gęsta masa, polać słoniną z tłuszczem, jak zostanie troche do następnego dnia - można odsmażyć
kasza ze skwarkami
dowolna kasza ugotowac i okrasić
ryż z groszkiem
goracy ryż masło + groszek zielony z puszki
Łostrowiaku jeszcze Ci zapodom żółty groch z mlikiem. Cały groch namoczyc , ugotowac w tej samej wodzie. Potem okrasic słoniną i jesc popijając mlekiem :) Dwa razy w roku musi byc :) Porka tez przepyszna strawa. Dzieki za przypomnienie. :) Kapusta słodka bardzo grubo siekana, gotowana z ziemniakami ,skwarkami z cebulką i koncentratem. U mnie sie mówi na to parzybroda.
dzisiaj ryba będzie z ryżem i buraczki z cukiniom Jakie kupujecie ryby? oprócz dorsza atlantyckiego...
Kiedyś kupiłam okonia (w rybnym na Sienkiewicza). Dobra, delikatna ryba.
Ta porka to mniam smak dzieciństwa u babci ze smażoną śmietaną az mi slinka cieknie
jeśli chodzi o ziemniaki stare jadane w czerwcu to słuszna sprawa niż te jedzone młode z chemią a bo one są młode?