Zalewa
na litr wody lyza soli wrzątkiem zalewam sloiki .
Do sloika wkladam chrzan korzeń+liść,ziele sngielskie ,liść laurowy,liść porzeczki czarnej,liść wiśni, czosnek ,koper kwiat no i oczywiście ogórki ,to wszystko zalewam gorąca zalewa nie pasteryzuje.przepis pochodzi w oryginale od mojej babci Polecam;))
Przepis na ogórki koserwowe
Zalewa
2,5litra wody
0,5 kg cukru
3łyżki soli
0,5litry octu
Zagotowac zimna zalewa zalewać ogórki gotować 5-8min
Do sloika wkadam
czosnek ,koper,gorczyce,korzeń chrzanu.ziele, liść laurowy ogórki,.Przepis sprawdzony polrcam:)
chodzi o to że puste są kiszone DLACZEGO! przekłuwać każdego?
Ja nie przekluwam i nigdy nie Wychodzą puste pierwszy raz słyszę o przekluwaniu ogórków :))
To chyba kwestia ogorkow, jesli wychodza puste. Ja tez zawsze zalewam goraca woda i nigdy jeszcze nie mialam nieudanego sloika ogorkow, a zrobilam ich setki.
powiem tak zawsze robię ze swoich nigdy nie kupuję bo nie wiadomo skąd itd. zawsze mi się udawały a teraz nie :-(
dawniej pamiętam jak babcia kisiła ogórki też takie gorąca były te ogórki rosły w słońcu na polu. rwane były takie duże i w kaminnioku się kisiły ale były pycha i się nie psuły jak teraz. wszystko skażone itd...
macie przepisy na inne ogórki np: z musztardą, po żydowsku, jakieś sałatki żeby były nie za bardzo octowe.
Wie ktoś może jak zakisić ogóra wiosną aby na zimę były smaczne i soczyste ,ale nie za miękkie? Bo mi jeden słoik się popsuł i zgniły ,może był niedokręcony? Bo właśnie otworzyłam...
a co jeśli do słoika dostało się mleczko zamiast wody?
ale to temat polecany przez felis, o patelniach też musimy podyskutować