A ja wcale się nie zastanawiam czy gaz, czy groszek czy węgiel. Myślę serio o przydomowej biogazowni. Nawet jeżeli będę sam produkował za mało organicznego wsadu, to przecież inni płacą za jego się pozbycie, więc uważam, że z tym problemem poradzę sobie najłatwiej. Oczywiście, nie uzyskam 100% niezależności, ale przy rosnących cenach energii, cokolwiek zainwestuję w odnawialną energię, spłaci mi się prędzej niż później!
Znajomi ogrzewają 80-metrowe mieszkanie gazem + gotowanie, ciepła woda i płacą miesiecznie prawie 1000zł.
martik
a) ile metrów ?
b) jaka temperatura w domu ?
c) jak ocieplony dom ? / z czego zbudowany
d) za jaki miesiąc ?
e) w jakim kraju ? :)
od siebie napiszę:
- ok. 200 metrów,
- temp. w dzień 20-21, w nocy - 18.
- dom zbudowany z porothermu, bez dodatkowego ocieplenia, garaż ogrzewany,
- kocioł gazowy 2 funkcyjny (nie kondensat), grzejniki + podłogówka, gaz z sieci.
Koszt ogrzewania + ciepłej wody za miesiące zimowe (grudzień - luty) - około 800 -1000 zł / miesiąc (aczkolwiek w tym roku -ceny niby spadły, ale dziwnie wzrosło zużycie, mimo tego że zima wcale nie jest bardziej mroźna niż w ubiegłym roku...)
A świstak siedzi i zawija w te sreberka, nie mąć ludziom w głowie za chwile napiszesz że gazownia ci dopłaca.
Witam mam pytanie mam nowy dom 300m gura i du podloguwka ile potrzeba gazu
w tym 100pln to woda:)
Wspołczuję domownikom z którymi zamieszkujesz w domu o po 200m2 i wydajesz na ogrzewanie ...150zł
Kłamców tu jak w Moskwie rakiet
Ta 150 zl ale tygodniowo:)))) i jeszcze w razie nieszczelności jak jeb...nie to kamien na kamieniu niezostanie.Tak jak w Szczyrku.Wegiel niewybuchnie
1800 zl za 2 miesiace grudzien styczen....
Odkopalam watek o ogrzewaniu gazowym.
Gaznik.Place bardzo ekonomiczne rachunki poniewaz tu,gdzie mieszkam zimy sa bardzo lagodne.Dodatkowo jest to budynek z certyfikatem domu pasywnego.Sa dni ,ze nie musze nawet wlaczac ogrzewania,poniewaz operujace poprzez okna slonce nagrzewa dom dostatecznie i temperatura ok.22 stopni C utrzymuje sie.
martik
ale to w polsce jest ?
Poludnie Europy.Dlatego moja opinia na temat ogrzewania gazowego nie bedzie obiektywna.Testowalam ogrzewanie podlogowe elektryczne i piecowe na olej opalowy.Najbardziej zadowolona jestem z ogrzewania gazowego.Elektryczne podlogowe tez bylo calkiem ekonomiczne.Najgorsze wrazenia to piec ogrzewany olejem opalowym.
dom piętrowy wybudowany ok 30 lat temu więc technologia nie najnowsza, ocieplony styropianem 10. pale piecem gazowym z możliwością ustawienia programatora załącza się o 6 rano przez 4 godziny potem przerwa do 15 lub 16 zalezy od pogody i tak do 23 w nocy non stop w domu ok 21 -22 st. to wystarczy. koszt takiego grzania za 2 mieś to 1300 zł , mam też z tego ciepłą wodę. myślę że nie źle jeśli brać pod uwagę koszt węgla (co też nie jest mały) i czas który muszę poświęcić na rozpalanie i cały ten syf z pyłu węglowego.
ALE BZDURY wypisujecie. Sciany z pustaka ceramicznego i 100 mm steropianu (wyższej jakości Lambda)
Piec i cała instalacja Buderus kondensacyjny ( wykorzystujący ciepło własnych spalin oraz podłogowe ogrzewanie w całym domu (większa powierzchnia grzewcza)
Koszt instalacji 2007 roku 33000pln wraz ze sterownikami i innymi dodatkami
Dzis
roczne zużycie gazu na kwotę 6.600 zł / 12 msc daje z gotowaniem i ciepłą wodą 24/24 550 zł.
Dom z poddaszem łącznie powierzchnia użytkowa 180 m2.
Jak ktoś ma stary piec i starą instalacje grzewczą do tego żle ocieplony dom zbudowany z cegieł i innego badziewia to niech się nie dziwi że dużo płaci
gościu z północy.
dlaczego BZUDRY wypisujemy ?
Ludzie piszą wyżej, że za miesiące zimowe: grudzień - marzec płacą około 800-1000 pln/miesiąc. Za pozostałe miesiące to około 200 PLN/miesiąc. Nawet przyjmując, że za te miesiące zimowe jest 1000 PLN/miesiąc, to w skali roku daje to jakieś 5.600 PLN.
Ty piszesz, że walnąłeś sobie instalkę za 33.000 PLN (a kto bogatemu zabroni ?) i co rok płacisz... 6.600.
Ja mam pustak ceramiczny 44 cm, dom 220m2, piec ferroli (zwykły), ogrewanie podłogowe na jakichś 100 m2, bez żadnego styropianu i wychodzi mi właśnie te 5.600 na rok.
Kto więc pisze bzdury ?
Może przemyśl więc jeszcze raz tę twoją instalację grzewczą.
Może nie jest tak efektywna jak ci się wydawało (mimo swojej ceny).
Może może wcisnęli ci jakiś stary model tego buderusa, a może okna źle zamontowane ?
Coś u Ciebie jest nie tak, skoro tak przepłacasz za to ogrzewanie...