Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                      • Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 220 metrów kw. - koszt

Dziwią mnie te wasze rachunki.Ogrzewam dom 190 m2 wybudowany z gazobetonu 36cm, na zaprawie perlitowej,tynk cw z perlitem bez ocieplenia.Piec tłokowy z pogodówką,dół podłogówka,góra kaloryfery,pale miałem za 480 zł/t, za cały rok spaliłem 4 tony,łącznie z ogrzewaniem co i cwu

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

pale smieciami i drzewem na rok wychodzi 4 metry sosny i w domu mam 25 stopni dom drewniany 100m sosna po 140zł

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 95

Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 220 metrów kw. - koszt

No i smrodek też czuć

Gość_Wanda
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 107

sasiad ogrzewa gazem tam wiecznie 16/17 stopni taki tani jest i chlopina musi oszczedzac byleby niezamarznąć dzieki za takie ogrzewanie

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

a węglem mam 28 stopni ciepelko i niecale 2 tony mi idzie na sezon grzewczy dom 100m

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

dom ocieplony 14 stką steropianem

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 47

Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 230 metrów kw. - koszt II sezon

II sezon grzewczy. Okres zużycia od 7 sierpnia 2013 do 18 sierpnia 2014.

Dom o powierzchni ok. 230 metrów, z temperaturą w dzień 20,6-21,0 w nocy - 20,0-20,4.

Dom zbudowany z porothermu, ocieplony 15cm styro., garaż ogrzewany 2 stanowiska, zimny strych.

Kocioł gazowy 2 funkcyjny kondensacyjny 23kW + zasobnik 120l i pełna komfortowa cyrkulacja ciepłej wody, grzejniki + podłogówka, gaz z sieci.

Koszt ogrzewania + ciepłej wody za pełny rok plus jeden tydzień 3.998,87zł, z czego ogrzewanie ok 2.700zł i woda ok.1.300. Zużycie gazu 1.741m3.

Jak dla mnie rewelacyjny wynik. Z dużym komfortem dostępu do wody i normalną temperaturą powietrza.

Systematycznie wietrzone pomieszczenia bez rekuperacji.

W pierwszym sezonie wynik za cały rok (listopad 2012 - listopad 2013) wynosił ok.4.500zł - wynikał między innymi z faktu, że przez pierwsze miesiące aż do połowy lutego grzełem bez sterownika pokojowego ze sztywnym ustawieniem kotła na jakąś temperaturę aby wygrzać ściany po zakończeniu budowy.

Obecnie spadek o 500zł tylko na grzeniu i niewielkiej obniżce ceny gazu jaka miała miejsce w 2013roku. Zużycie ciepłej wody raczej wzrosło.

Gość_Wojtek_68
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 230 metrów kw. - koszt II sezon

a jakiej firmy masz piec ?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 230 metrów kw. - koszt II sezon

Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3C jednofunkcyjny

+ zasobnik stojący, prostopadłościenny - ST 120/160 - 2E

Gość_Wojtek_68
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 64

Odp.: Ogrzewany gazem dom o pow. ok. 230 metrów kw. - koszt III sezon

III sezon grzewczy. Okres zużycia od 16 kwietnia 2014 do 10 kwietnia 2015.

Dom o powierzchni ok. 230 metrów, z temperaturą w dzień 20,6-21,0 w nocy - 20,0-20,4.

Koszt ogrzewania + ciepłej wody za pełny rok plus jeden tydzień 3668,82zł. Zużycie gazu 1.558m3.

Jak dla mnie nadal rewelacyjny wynik. Z dużym komfortem dostępu do wody i normalną temperaturą powietrza.

Systematycznie wietrzone pomieszczenia bez rekuperacji.

Obecnie spadek o ok. 330zł wobec poprzedniego sezonu.

Gość_Wojtek
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 44

lopiola
        Zgłoś
        Odpowiedz

A ja powiem tak. Najlepiej będzie niech każdy sobie zrobi we własnym zakresie mały audyt energetyczny (na necie programów jest do tego sporo). Kiedyś prawo budowlane było mniej wymagające pod tym względem bo ograniczało się tylko do przenikalności ścian, teraz dochodzi jeszcze zapotrzebowanie na energię. Piszecie tutaj głupoty że temperatura w pomieszczeniach rażąco obniża koszty ogrzewania - nic bardziej mylnego. Temperatura 21 - 22 to może różnica z 5-7% na kosztach. Jeśli macie ściany z kiepskich materiałów i ocieplicie je 10 styropianu to szkoda waszych pieniędzy bo efekt końcowy wprawdzie będzie zadowalający bo odczujecie zmianę, ale to tak samo jakby nasza reprezentacja strzeliła Niemcom gola tracąc 3. Żeby naprawdę zaoszczędzić na cieple współczynnik ściany musi zejść poniżej 0,18. Natomiast panowie i panie wasze pieniążki wcale nie uciekają przez piec węglowy, gazowy, czy olejowy, wasze pieniążki uciekają przez wentylację 30%. Podsumowując proponuje nowe domki z super ścianami i dobrą wentylacją ogrzewać gazem, a nie co starsze węglem. Projektant z kilkuletnim doświadczeniem.

Gość_jurek
          Zgłoś
          Odpowiedz

Witam. Ja powiem tak: ogrzewałem gaz-em ostatni raz 4 lata temu - cały rok około 7000 tyś - teraz ogrzewam drzewem i brykietem drzewnym - 8m drzewa brzoza + 2 tony brykietu - 140*8= 1120 + (2*650)= 1300 = 2420 + 40 za srodek do czyszczenia komina = 2460 + 600 za gaz sezon letni + gotowanie = 3060 zł

Ale co najważniejsze temp przy gazie 19-20 opał 23-24. Taka temp przy gazie to z 8500 tys to tak leciutko. Dom 170 m + ogrzewany garaż około 50 m ( 10-12 oC)

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Dom 150 metrów porotherm +15 cm ocieplenia. Ogrzewanie popa ciepła. Kolektor poziomy 600 metrów.Dane za rok kalendarzowy z podlicznika pompy ciepła (CO+CWU+pompki+antylegionella): I taryfa: 412 kWh, II taryfa: 3603 kWh, całość : 4015 kWh - 1536,39 zł;

Temperatury (I / II taryfa): CO 21/22 *C, CWU 41/44*C

Zużycie wody w skali miesiąca: ok. 15 m3 dla 4 mieszkańców.

Jestem tym wynikiem bardzo miło zaskoczony, bo pierwszy rok zamknął się w ok. 2100zł, drugi w ok. 2200zł.

Rok grzania wody i ogrzewania zimowego 1536. Pompa ciepła to jednak inwestycja oplacalna.

Gość_ostrowczanin
              Zgłoś
              Odpowiedz

Niezły wynik. A jaki koszt instalacji pompy i kolektora?

Gość_Wojtek_68
                Zgłoś
                Odpowiedz

Wojtek moja cena jest sprzed 3 lat to nie jest już aktualne. sporo staniały takie instalacje, forma jest z miejscowości spod Ostrowca, poszukaj w necie, bo nie chce pisać to bo powiedzą, ze reklama. PPC-pompy ciepła.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

tak, to nie może być reklama.... :)

w googlach 2 sekundy, aby znaleźć owego "niereklamowanego" dostawcę pomp ciepła,

i te zachecające 2200 za ogrzewanie całoroczone, zakończone "sakramentalnym": to się opłaca

to nie może byc reklama... :)

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 54

150 m2 - ogrzewanie , gotowanie , ciepła woda = 4500 zł za cały rok.

dom ocieplony , dwupoziomowy, garaż - bez ogrzewania. Temp.20 st. w nocy 18 st.

tara13
                Zgłoś
                Odpowiedz
    5 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -