Doświadczeni kierowcy, zmieniliście już opony? Zmiana zalecana, jak przez trzy dni jest mniej niż 7 stopni , to już? Proszę bez obśmiewania.
ale pod koniec października prognozują nawet +21 stopni to jest sens zmieniać ?
pewnie że zmieniać, pozniej przyjdzie sbieg, covid i bedzie armagedon
Też mi nowina "że od wczoraj jeżdzisz" ja od kilku lat smigam cały sezon na zimówkach,latem nieco głosniejsze.Za rok kupuję komplet nowych zimówek i spokój na 3-4 lata.Kto chce niech wierzy a kto niechce niech nie wierzy.Firmy oponiarskie najchętniej by zalecały zmianę opon co kwartał bo sprzedaż się powiekszy a laikowi można wmówić ,że tak się robić powinno.Każdy robi jak mu pasuje,przepisów trzeba przestrzegać i niewskazane porą zimową śmigać na letnich gumach bo bardziej śliskie są-to fakt.Żaden przepis w Polsce i na świecie nie zabrania zimówek latem (nie dotyczy opon z kolcami)
A jak mam 2 komplety, zmieniam co sezon, jeżdżę do 20 tyś rocznie to kiedy nowe kupić?
Droga hamowania latem na oponach zimowych jest dużo dłuższa, poczytajcie testy.
dla "gumy"wszystko jest możliwe.Dlaczego Europa nie zabrania jazdy na zimówkach cały rok?.Odpowiedż jest prosta,guma to właściciel zakładu wulkanizacyjnego,który czeka na sezonowe eldorado,bo kasa wielka się szykuje na przełomie sezonów.Nie słuchać oszołomów,naciągaczy pospolitych.
Michelin crossclimate idealne opony na cały rok. Ale jak kto woli :)