Gdzie kupię w Ostrowcu oryginalne tranzystory KD502 do mojej Tesli? Oczywiście muszą być marki TESLA
chodzi o cewkę Tesli? Taką oryginalną ,czy miniukład scalony AVT?
Tu jest opisany model tranzystora i to można zamówić na allegro
W ostrowcu nie ma, rok temu szukałem i kupiłem na olx. KD3055 to miał gość.
a to nie tranzystor jest najważniejszy ,tylko układ transformatorów i ilość uzwojeń na cewkach
Oryginalny czechosłowackiej firmy TESLA:
https://allegro.pl/oferta/tranzystor-kd-502-8379205266
Jak już kupujesz na alle, to może poszukaj KD503 ma większe napięcie pracy. Możesz iść też na jakiś elektrozłom i tam poszukać
A gdzie takie elektrozłomy są w Ostrowcu?
Mogę ci dać za free całego TV Grundig 28 cali na pewno coś tam znajdziesz.
teoretycznie na redmontis jest. Ale nikt na forum nie wie czy można tam odbierać jakieś sprzęty,czy nie ,albo za ile. Nic nie wiadomo jak zwykle. Bo tutaj gada się tylko o durnotach
W telewizorze CRT, szczególnie nowszej produkcji raczej nie znajdziesz tranzystora o parametrach KD502, raczej wysokonapięciowe i jakieś MOSFETy IRF.
Jest jakiś elektrozłom na Żabiej, można tam iść i popytać czy można pogrzebać.
KD502..3 to raczej występował we wzmacniaczach jak np eltron, albo w układach stabilizatorów napięcia. Mocny, wytrzymały na przegrzania i przeciążenia dzięki technologii wykonania. Jak uruchamiasz dopiero tą "cewkę" to testowo załóż cokolwiek, bo jak popełniłeś jakiś błąd to nie uszkodzisz poszukiwanego KD. Nawet jakiś nasz rodzimy BDY chwilę podziała, albo słynny 2n3055
A sprawdzałeś na Żurawiej, może tam są takie tranzystory?
Nie sprawdzałem na Żurawiej, nawet nie wiem co tam jest :)