Wyrok oznacza, że ceny za rosyjski gaz były za wysokie i nierynkowe - oświadczył prezes PGNiG Jerzy Kwieciński po wygranej spółki z Gazpromem w arbitrażu. Trybunał arbitrażowy zmienił formułę cenową gazu wstecznie, od 1 listopada 2014 r. Gazprom musi zwrócić polskiej spółce 1,5 miliarda dolarów.
Wyrok oznacza, że ceny płacone za rosyjski gaz w ramach kontraktu jamalskiego były za wysokie i nierynkowe - oświadczył w poniedziałek prezes PGNiG Jerzy Kwieciński na specjalnej konferencji prasowej. Podkreślił, że to doby wynik, ale „nie kończy naszej pracy nad realizacją tego wyroku”. Oświadczył, że PGNiG szacuje, iż będzie mogło odzyskać ok. 1,5 mld dol. czyli ok. 6,2 mld zł po dzisiejszym kursie nadpłaty za okres od 1 listopada 2014 r. do 29 lutego 2020 r.
Prezes podkreślał, że zgodnie z wyrokiem „już od tego momentu” będziemy płacili Gazpromowi po nowych cenach, które są wyznaczone „w oparciu o wyrok”.
Kwieciński podziękował też poprzednim zarządom spółki, w tym prezesowi Piotrowi Woźniakowi, który formalnie składał pozew do trybunału arbitrażowego w lutym 2016 r.
Аle Rosja będzie walczyć
Pisowiec jakby nie zmanipulował faktów nie byłby sobą, możesz napisać dlaczego mamy zmianę ceny od 1 11 2014 roku? czy dlatego?
"Zgodnie z zapisami Kontraktu Jamalskiego oraz wyrokiem końcowym, nowa cena kontraktowa ustalona przez Trybunał Arbitrażowy dotyczy dostaw gazu od 1 listopada 2014 r., czyli od daty złożenia przez PGNiG wniosku o renegocjację ceny kontraktowej."
Pawlak podpisał swego czasu takie czasy mary żeby Polska płaciła najwięcej. Komuch nie manipuluje faktami. Tak rządziła postkomuna.
Taa Pawlak był dobry a co powiesz o ministrze który podpisał przed nim papiery bez czytania? I to po nim powstał gnój.
Super !!! Będzie więcej kasy na nowoczesne amerykańskie myśliwce. Może nawet sprowadzimy kolejny batalion amerykańskiego wojska na utrzymanie.
Bardzo dobra wiadomość.
Czy uda nam się przekroczyć 2% PKB na zbrojenia? Jest szansa.
Szczególnie teraz, gdy PKB po koronawirusie zacznie się kurczyć wydatki na zbrojenia mogą być rekordowe.
Jesteśmy mocarstwem :)
Pawlak z PSL podpisał ten pakt z ruskimi. Takie to było kondominium - h.,... d... i kamieni kupa:))
A teraz w jaki sposób będą nam zwracać za ten gaz co już go zużyliśmy po zawyzonych cebach? Czy od teraz obniżą nam opłaty za m3? No, słucham. Bo skoro gaz był za drogi, to znaczy że ja też płaciłam za dużo. Chcę żeby ktoś mi zwrócił nadwyżkę.
teraz będą obowiązywać ceny niższe takie jak płaca Niemcy i inne kraje. I zwrot 6 mld zł od roku 2014 czyli różnicę cen.
Czyli że będzie mi się opłaciło założyć ogrzewanie gazowe? Mam do ogrzania 80 m2. Hura, już nie będę musiała nosić węgla. Gaxz za darmo prawie bedzie
I kto o to zadbał? Jakoś w ostrowieckim wybiórczym medium nic nie mówili. Pwiedzieliby, gdyby polski rząd (PIS) miał zwrócić, wtedy taaak.
Dzięki Tuskowi
Zgodnie z zapisami Kontraktu Jamalskiego oraz wyrokiem końcowym, nowa cena kontraktowa ustalona przez Trybunał Arbitrażowy dotyczy dostaw gazu realizowanych od dnia 1 listopada 2014 r., tj. od daty złożenia przez PGNiG wniosku o renegocjację ceny kontraktowej
Przypomnę, że w 2914 rządziła PO i to Oni rozpoczęli walkę z Gazpromem robiąc umiejętnie korektę umowy!!!
pis i tak będzie bredził, że to jego zasługa
Pieniędzy które wydali ludzie na gaz i tak nie zobacą. Nie kłóćcie się kto zawinił a kto będzie miał poklask za odszkodowanie. Ja wiem że forum się kłóci kto lepiej nas ruchał, no i bardzo dobrze-o to wszystkim polityką chodzi. Otwórzcie oczy i przestańcie się kłócić! Czasem mam wrażenie że nawet epidemia nie otworzy ludzią klapek z oczu. Przykre
Polityką, ludzią? Ty też masz klapki na oczach, czy spałeś na polskim?
Politykom
Ludziom.
Zapamiętaj i ćwicz.