Oczywiście - sernik królewski to podstawa, piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą oraz babkę. Za mazurkami nie przepadam. 3 osoby w domu i 3 placki ;) Damy radę ;)
A w jakiej gwarze to określenie ciasta plackiem?
Zaczyna się, wątek o plackach i każdy wie o co chodzi, a jeden je ciasta zamiast placków.
U mnie 2 placki, cytrynowiec i izaura albo isaura, nazwa do wyboru, żeby później mieli o czym pisać przez s czy przez z. Ważne, że oba ciastoplacki smaczne. Wszystkiego dobrego na najbliższe dni i te późniejsze czasy również. Ela
Dziewczyny, lepiej doradźcie, czy te placki ze sklepu, to dobry pomysł w Koronaczasach???
A kupujesz inne produkty w tych czasach? To wydaje mi się chłopaku, że ciasto że sklepu to dobry pomysł, a jak się boisz to zapraszam do mnie, odstąpię kawałeczek, pozdrawiam świątecznie
Placek to
1. «płaskie, słodkie ciasto, pieczone często z różnymi dodatkami»
Gościu 9:30 chciałabym, żeby wszyscy na tym forum tylko popełniali takie błędy językowe i nazywali ciasto - plackiem i placek - ciastem. Część ciast nazywamy plackami, np . placek drożdżowy. Wspomniana babka może być drożdżowa, mazurek też jest płaski, więc można nazwać go plackiem i stąd to uproszczenie myślowe w kolejnym zdaniu. Proponuję osobom wrażliwym na regionalizmy zmienić wątek na polityczny i tam dać upust swojej wrażliwości. Odbyłoby się to z korzyścią dla dyskutujących tam osób.
Nie pieczecie mazurków?U nas na każdą Wielkanoc -mazurek,tak będzie i teraz!!!