Panika w sklepach: drogi cukier znika z półek
dzisiaj, 09:22 Polska The Times
fot. Shutterstock
Zobacz także
VAT: bomba z opóźnionym zapłonem
VAT: bomba z opóźnionym zapłonem
Sieci handlowe nie podniosą od 1 stycznia wszystkich cen o 1 proc., wynika z informacji zebranych przez "Dziennik... Zobacz więcej 30 gru 10, 06:00 | PAP (przegląd prasy)
Gdzie najtaniej zrobisz zakupy na święta
Gdzie najtaniej zrobisz zakupy na święta
Które sieci sklepów są najtańsze, a które najdroższe? Gdzie na świąteczne zakupy wydamy najmniej? Różnice w... Zobacz więcej 13 gru 10, 13:12 | Martyna Mroczek - OnetBiznes
* W internecie taniej już nie będzie 13 gru 10, 06:15 | IAR (przegląd prasy)
* Umowa kupna majonezu 5 sie 10, 19:12 | Agata Kołodziej - OnetBiznes
* Sprzedawcy nie będą musieli obniżać cen wadliwych towarów 8 cze 10, 17:28 | PAP
* Święta będą droższe niż rok temu 2 kwi 10, 08:06
* Księgarnie marzą o urzędowych cenach 12 mar 10, 06:04 | PAP (przegląd prasy)
* Ranking najtańszych sklepów 9 mar 10, 12:52 | Martyna Mroczek - OnetBiznes
sklep (285) zobacz więcej ceny (722) zobacz więcej
W jednym z warszawskich Kauflandów na półkach zwykle uginających się pod tonami cukru wczoraj pozostała po nim tylko cena: 3,99 zł/kg. Mimo że była o ponad 20 proc. wyższa niż kilka dni wcześniej – klienci wykupili wszystko.
– Czekamy na dostawę, ale nie wiadomo, kiedy dojedzie – rozkładały ręce kasjerki. Podobne obrazki już od dwóch–trzech dni można było obserwować w wielu sklepach w całym kraju. Tam, gdzie cukier był – często klienci wykupywali go zgrzewkami. – Narzeczony kupił 70 kg cukru – chwaliła się internautka na jednym z forów dyskusyjnych rozgrzanych do czerwoności cukrową gorączką. Dlatego w Biedronkach, Lidlach w niemal całym kraju pojawiły się kartki z informacją, że obowiązuje reglamentacja: ograniczano zakupy do 10 lub 5 kg na osobę.
Zostań fanem OnetBiznes na Facebooku!
Cukier nie tylko znika, ale jego cena rośnie niemal z dnia na dzień. W małych osiedlowych sklepach; np. w żabce w Gdańsku, cena sięgnęła już 4,79 zł, dwa tygodnie temu wynosiła 2,99 zł. – Tylko w ciągu ostatnich dwóch miesięcy średnia cena w sklepach detalicznych wzrosła o 35 proc, z ok. 2,9 zł w grudnia, do 3,9 zł pod koniec lutego – relacjonuje Edyta Kochlewska z portalu Dlahandlu.pl monitorującego markety w największych miastach Polski. A jeszcze przed rokiem kilogram słodkiego produktu kosztował przeciętnie 2,5 zł. Sytuację podgrzały informacje w mediach, że lada chwila kilogram kosztował będzie 5–7 zł. – Cukier jest produktem bardzo newralgicznym, ludzie reagują panicznie na doniesienia o możliwych jego podwyżkach, kupując na zapas – mówi Izabela Dąbrowska-Kasiewicz, analityk BGŻ.
Cukier drożeje, bo rosną jego ceny na świecie. Na światowych giełdach są one obecnie o prawie 40 proc. wyższe niż przed rokiem: kilka dni temu cena sięgała przez chwilę 35 centów za funt (nieco poniżej pół kilograma), była więc najwyższa w historii. Obecnie nieco spadła, do ok. 31 centów, ale zdaniem ekspertów niewykluczone są dalsze wzrosty . – To konsekwencja sytuacji na światowym rynku żywności – mówi dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Cukier drożeje, podobnie jak inne produkty rolne, np. kawa jest obecnie nawet o 110 proc. droższa niż 12 miesięcy temu, pszenica o 98 proc.
Cukier drożeje z powodu niedostatecznej podaży: od dwóch lat jego produkcja nie nadąża za potrzebami. – Cyklony w Australii, która jest trzecim na świecie producentem, zniszczyły 15–20 proc. upraw, do tego doszła susza w Rosji i w Chinach – mówi dr Krystyna Świetlik. Napędza podwyżki rosnące zapotrzebowanie na cukier. Bardzo szybko rośnie popyt ze strony Chin, Indii, Rosji. – Wysokie ceny utrzymują się w Brazylii, bo z uwagi na wysokie ceny ropy na świecie znaczna część trzciny cukrowej przetwarzana jest tam na bioetanol – mówi dr Krystyna Świetlik. Decydujące znaczenie mają jednak spekulacje: cukier podobnie jak inne produkty rolne traktowany jest jako dobro inwestycyjne.
Na swiecie kosztuje na polskie pieniadze 2,60.Tylko tu w tym nienormalnym kraju z 2,60 na 4,80 co daje ponad 80% a miał zdrożec o 20%.Ale biednego polaczka zawsze mozna olac.Tak was OLEWA TEN WASZ RZĄD.I KUJWA CISZA.CHCA PRZETRWAC.a I GAZETY JAKOS MILCZA.WIDZICIE W CZYIM REKU SĄ MEDIAAA!!!
To nie pierwsza podwyżka cukru, co pewien czas ludziska wykupują cukier, oczywiscie jest coraz droższy ale pózniej przychodzi opamiętanie ludziska zaspokoili swoje zapasy, cukier zalega i koło jesieni znowu będzie tańszy - zobaczycie! Juz nieraz to przerabialismy...