Ta taniej jak jest na plusie chyba:) jak jest mroz to ci d do krzesla przymarznie albo zaplacisz tak z 2 tys najmniej za m-c
Dom 180 m, pompa ciepła powietrze woda, wszystko na prąd, tzn: płyta indukcyjna, pralka, lodówka itd., roczne zużycie prądu 7500 kWh, w 2023 3000Kwh po 0,80 zł,
za 1Kwh, pozostała część tj. 4500Kwh po 1,4 zł za 1 kWh ( oczywiście z wszystkimi składnikami). Użytkuję 7 lat.
W tym przypadku, gaz wyjdzie podobnie lub deko taniej. Kwestia w nakładach jakie trzeba ponieść na pompę. Pewnie wyższe niż w przypadku gazu.
A temperatura wewnątrz? Ja na gazie ustawioną mam na 21 nocka a 23 dzionek. Biegam po domku 130m2 w majtkach. Rachunek za styczeń to 850 zł z kuchnią gazową i wodą użytkową. Nie sztuka mieć niskie rachunki. Sztuką jest nie siedzieć w kożuchu przed telewizorem. Rodzina 4- ro osobowa. Dom z 2010 roku ocieplony styro 12 cm.
Pompa ciepła, fotowoltaika. Temperatura 21-22 stopnie. Dom 140 metrów. Rachunek za prąd a tym wszelkie sprzety oprócz kuchenki indukcyjnej + ogrzewanie 380 zł za pół roku. Czyli miesięcznie około 64 złote
6000 kWhx1,57 zł=9420 zł/rok, tyle zapłacimy za cały rok ogrzewania pompą ciepła. Nie bierzemy w tym wypadku dodatkowego zużycia na inne media. W przypadku 8000 kWhx1,57 zł to już 12560 zł/rok.
Rodzina 3 osobowa, temperatura dzień 22, noc 19
zużycie energii roczne 16 000 kwh na pompę, ciepłą wodę, w domu płyta indukcyjna itd
Tak jak pisalem pompa jest ok jak niema mrozów ,przy wiekszych mrozach w korzuchu trzeba siedzieć
https://www.farmer.pl/energia/oze/wlascicieli-pomp-ciepla-czekaja-rachunki-grozy-za-zuzycie-pradu-w-2024-r,136516.html
Sasiad ma i mi prawde powiedzial niepchaj się w to bo będziesz placil i płakał to się nadaje tam gdzie niema mrozów...poczytajcie a jak ktoś chce niech sprobuje...:)
Sasiad ma i mi prawde powiedzial niepchaj się w to bo będziesz placil i płakał to się nadaje tam gdzie niema mrozów...poczytajcie a jak ktoś chce niech sprobuje...:)
Te bzdury to piszą ci co toto zakladają...wymarzcie te pomysly z glowy jak niechcie plakać
Czy w Polsce jest choć jeden polski producenta pomp ciepła, czy wszystkie pompy są z importu?
-----
26 maj 2024 MASZ pompę ciepła? Chcą zwrotu dotacji. UE położyła rynek w Polsce
CZEKA NAS ZWROT DOTACJI za pompy ciepła? Polscy producenci na krawędzi bankructwa. Rządzący zniszczyli krajowy rynek. Rachunki grozy, wysokie ceny prądu. Jak dziś wygląda rynek pomp ciepła, fotowoltaiki i OZE?
Nazywam się Szymon Ostrowski, a to jest kanał #biznesnaostro. Rozmawiam o biznesie, przedsiębiorczości i finansach. Gość odcinka: ALEKSANDRA JURKOWSKA / Izba Gospodarcza Urządzeń OZE https://www.youtube.com/watch?v=ryPLm93TK-A
Kupuj pompę ciepła, ale później nie płacz nad rachunkami za prąd.
Czy pompa ciepła ma większą sprawność zamiany energii elektrycznej w ciepło niż zwykły grzejnik elektryczny?