Szukam ciekawych i sprawdzonych przepisów na ciasta, torty, ciasteczka
Odwórz sobie książkę " Kuchnia Polska", lub poszukaj na różnych stronach kulinarnych w necie.
a ja znam przepis na ciasto w którym składniki się wszystkie miesza i do piekarnika do tego polewa i miodzio nie napracujesz się a jest smaczne:)
moze ktos ma sprawdzony pomysl na ciasto np. z karmelem, czekolada?
zagnieść kruche ciasto z miodem i upiec 2 placki, zrobić krem budyniowy mało słodki lub ubić co najmniej pół litra śmietany kremówki 30% lub 36% z troszkiem rozpuszczonej żelatyny i przełożyć placki. Następnie kupić mleko skondensowane w puszce SŁODZONE i gotować ok. 2.5 godziny w garnku z wodą następnie gorące wylać na placek ( uwaga przy otwieraniu żeby nie wybuchło :-)) posypać grubo pokrojonymi orzechami włoskimi ( ładnie prezentują się całe ćwiarteczki orzeszków). Zamiast tego mleka można kupić gotową puszkę krówki np. w biedronce tez jest dobra ale ja osobiście polecam to gotowane mleko bo niby smak ten sam ale lepiej rozprowadza się na placku gorące a tamto jest już zimne i ciasto od niego nie nawilgnie. Smacznego! :-)
Witam. Czy ktoś ma przepis na ciasto rafaello na krakersach?
Ja polecam ten, sama robię jest pyszne: 3 duże paczki krakersów, ugotować budyń z następujących składników: 1 l mleka, 1.5 szklanki cukru, 1.5 kostki margaryny, 6 płaskich łyżek mąki pszennej, 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 2 "garście" (wg uznania) wiórek kokosowych, 15 dag płatków migdałowych, czyli najpierw z mleka, mąki i cukru zagotować budyń, ostudzony utrzeć z margaryną, dodać kokos i migdały. W blaszce przekładać warstwa krakersów, warstwa masy. Na wierzch dać masę i posypać wiórkami, które można uprażyć na maśle. Polecam, szybko i smacznie.
Czy ktoś zna przepis na ciasto IZA? Jadłam takie u znajomych i bardzo mi smakowało, ale nie było ono ich roboty tylko kupione w jakiejś cukierni.
Ja też chętnie skorzystam z przepisu na ciasto Iza, sprzedaja takie w cukierni Ania.
To ciasto to pilnie strzeżona receptura. Znajdziesz przepis na "Wielkie żarcie-Ukrainka". Bo to typowy przepis na Ukrainkę. Ja robiłam, jest takie samo.
Ciasto na zdjęciu to nie ta Iza o którą chodzi. Iza z cukierni Ania ma kilka blatów z kakaowego biszoptu przełożonych białą masą - coś jakby z bitej smietany ,ale trudno wyczuć co to jest. Ogólnie ciasto pycha. Jeśli ktoś ma ptzepis to prosze o jego zamieszczenie. Ukrainka jest bardzo podobna ale to raczej nie to samo co Iza.
to jest ciasto parzone z miodem i kakaem a masa budyniowa.placki sie piecze tak jak na czeski cienke spody, wałkuje sie na stolnicy tak jak kruche i piecze, a pozniej sie przeklada masa budyniowa( budyn utarty z maslem) pycha!!!
Na pewno Ukrainka to Iza. Na 100%. Ja już je robiłam. Identyczne z tym z cukierni. Wymaga dużo pracy, na koniec należy go czymś przycisnąć ( na noc), a potem udekorować. Bo może się "rozdwajać". Jak zrobisz to się przekonasz, że mam rację. Smacznego.
Orzechowiec
SKŁADNIKI:
2 szkl mąki
szkl cukru
szkl drobno pokrojonych orzechów
4 jajka
1/2 szkl oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
4 jabłka pokrojone w kostkę
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
ewentualnie rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Dodajemy jabłka i orzechy (i rodzynki). Mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tarta blachy wym. 25x35 cm. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni
SMACZNEGO!!!!!
Ukrainka:
3 szklanki maki,(3 łyzki kakao,3 łyzki miodu, 1 łyzeczka sody,3 jajka,3/4 szkl cukru).Składniki z nawiasów podgrzac mocno.Do podgrzanej masy dodac 2 szkl maki i wymieszac.Na stolnicy zagniesc z 1 szklanką maki i rozwałkowac 6 bardzo cienkich placków.Po wystudzeniu przełozyc budyniem na goraco.
Mnie osobiście ukrainka nie przypadła do gustu , ale czasem mozna sie pobawic i zrobic.Faktycznie po całej nocy , gdy ciasto nasiaknie budyniem , moze przypominac blat biszkoptowy.Izy nie jadłam więc nie bede sie wypowiadała, ale wydaje mi sie ,ze to moze byc całkiem inny placek.