Witam, poszukuje porady prawnej u adwokata. Słyszałem, że gdzieś przyjmuje adwokat za darmo. Tylko gdzie ? Proszę o pomoc.
Napisz w czym problem. Dwa, trzy słowa można za friko podpowiedzieć ;)
no własnie, daj zarys sprawy , moze ktos na forum mial podobne problemy i podpowie
Pracodawca u którego byłem zatrudniony na umowę zlecenie, nie wypłacił mi ostatniej pensji. Proponował mi 200 zł. Praca w tej firmie była uciążliwa i nie pewna, co pare miesięcy podpisywałem nowe umowy zlecenia. Dostawałem pensje obniżone, rzekomo za uchybenia w wykonywanych obowiązkach. Zastanawiałem się nad sądem pracy, ale o ile mi wiadomo to taka sytuacja jest rozpatrywana przez normalny sąd cywilny.
skoro miałeś obniżone pensje za uchybienia i nadal pracowałeś to może troche racji mial pracodawca skoro tak długo godziełes się na taka sytuacje.sądy szkoda nerwów, ale jesli tak uwazasz to walcz, albo skoncentruj się na doskonaleniu siebie i nikt ci niepodskoczy.
jesli co innego podpisywałeś a co innego brales do reki to nie masz szans na wygrana.Wielu pracodawców tak robi , pracownicy podpisują bo chcą pracować a potem do sądu nie z czym pójść.A co do uchybień , masz na papierze ?nagana, upomnienie czy cokolwiek? jeśli nie dał Ci nic takiego to jakieś szanse masz.
Poszkodowany - niestety masz rację i dobrze Cię poinformowano - możesz wystąpić tylko z powództwa cywilnego - niestety nie podlegasz tu Sądowi Pracy. Więc musisz liczyć się z kosztami. Najlepiej skontaktuj się z prawnikiem - powie Ci jakie są koszty założenia takiej sprawy i jakie szanse na wygraną (wtedy Przegrany zwróci Ci koszty). Ale z tego co wiem to sprawy bardzo trudne do wygrania. Niektórzy "pracodawcy" specjalnie podpisują takie umowy - bo łatwiej im manipulować .... Niestety - taki rynek pracy...