Jedna wielka niewiadoma, bo naszemu państwu nie można ufać. Nawet jeśli PPK są dobrze zorganizowane to w przyszłości może nastąpić skok na kasę. Albo inflacja zeżre te środki i po latach nawet pudełka zapałek sobie nie kupisz bo ceny będą w milionach.
I podejrzane jest że państwo dopłaca do tych składek. dopłaca bo wie, że nigdy nie będzie musiało tych pieniędzy realnie dawać lub za paręnaście lat noc nie będą warte.
I ktoś Ci prowadzi konta bez opłat i prowizji? Dlaczego o tym się nie mówi, że koszty prowadzenia wynoszą ...
Na papierku to wygląda ładnie ale tak jak powyżej.
Jednak obowiązkiem jest. I nawet jak zawiesisz to z czasem samo się odwiesi. Zrobione to jest tak by każdy zapomniał i płacił. Lepiej więc wziąć teraz. I odkładać.
Bonus jest taki że można wyciągnąć pieniądze wcześniej na zakup nieruchomości.
To mi wygląda na zawoalowaną w ładny opis pożyczkę. Ja w to nie wchodzę.
To jest to samo co te fundusze emerytalne. Dopóki pseudo elity beda tylko ciagnely z tego kase to bedzie emerytura pod palmami. Kiedy trzeba bedzie sie dzielic znowu te same elit zrobią skok n kase i powstanie cos nowego, z zastrzezeniem ze mechaniz bedzie podobny.
Dobrze ze ja nie bede mial emerytury pod palmami ztych PPK.
Kolejna ściema aby wydoić od łudzi kasę. Skoro wyliczają 25-letniej osobie, że PPK zapewni mu o 250 - 300 zł wyższą emeryturę za 40 lat to co za te pieniądze można będzie nabyć. Kpina narodowa.
Kolejna WIELKA NIEWIADOMA. Kolejny raz wyłudzają od ludzi pieniądze bo im są potrzebne. Jak powstawały fundusze emerytalne to też miało być przepięknie. Jedna wielka kpina i ściema. Nie dajcie się ludzie nabierać. Jak nie zadbacie sami o swoją przyszłość to na pewno państwo Wasze jutro nie będzie obchodzić.
Ktoś na pewno, ale nie znam. Z tych co znam to wszyscy z tego zrezygnowali, bo nie ufają rządowi.
Niestety pamięć o zagrabionych przez Tuska pieniądzach z OFE dziś skutkuje takimi opiniami.