Czy w pracy dają wam formularze o przystąpienie czy o rezygnacji, jak to powinno wyglądać?
Dają rezygnację a czy opłacalne dla mnie nie Nie dość że jest to twoja kasa to gdy wypłacasz wcześniej (nagły wypadek) musisz oddawać spowrotem
Kasę możesz wypłacić. Dopłaca Ci pracodawca i od państwa dostajesz 200 zł na start. Opłaca się.
Uważam że państwo mnie okradło przez te lata ale wolę być okradziony na 20% i coś po sobie zostawić niż oddać wszystko w zachłanne łapy państwa.
U mnie w pracy rozdawano tylko rezygnację i chyba większość ją podpisała,co moim zdaniem jest błędem. Ciekawi mnie czy formalnie powinien przystąpić do PPK czy czekać i nic nie podpisywać co spowoduje automatyczne przypisanie. Chodzi mi o rozwianie wątpliwości.
Gdy nie złożysz rezygnacji automatycznie jesteś wpisany. U mnie odrazu dawali rezygnację a pracodawca jaki zadowolony.
Nie podpisanie rezygnacji oznacza przystąpienie do PPK gościu 16:57. Pracodawcom się to nie uśmiecha bo muszą Ci dać więcej. Dlatego dają rezygnacje do popisania.
Już OFE miało być opłacalne i dziedziczne. Nigdy więcej żadnych OFE czy PPK. Wcześniej czy później i tak nas okradną. Lepiej wrzucić dziecku do skarbonki niż składać dla złodziei.
A my się nie damy okraść kolejny raz. Z naszych obliczeń wynika, że jest to nieopłacalne dla zaoszczędzenia 50 zł/mies. bez kosztów administracyjnych. A znacie koszty zarządzania Waszymi składkami?
Tu chodzi o wypadek śmierci, nie przewiduję dożyć emerytury a co za tym idzie, teoretycznie coś po mnie zostanie.
Tyle zostanie co i zostało z OFE. Też miało w razie śmierci przejść jako spadek dla dzieci. Zabrali. Nie mają już co zabierać to tworzą nowy twór dla naiwnych aby potem i tak przejąć kasę. Drugi raz nie dam się oszukać. Wolę włożyć do ,, skarpety,,.
Jeśli PO wróciłoby do władzy to z pewnością by tą kasę zabrali. Tak jak zrobili to z OFE.
PO nic ci nie zabrało, te pieniądze zmniejszyły dług wewnętrzny dzięki czemu PIS mógł do tego roku bawić się w świętego mikołaja. Jak zlikwiduje OFE pobawi się jeszcze chwile a potem przyjdzie katastrofa.
prawda jest taka że jak zrezygnujesz z PPK to i tak dalej jesteś okradany i to nie przez polski rząd lecz przez zachód
Przecież możesz się wynieść na wschód - tam jest raj na Białorusi, Ukrainie czy Rosji.