Zna ktoś przepisz na ciasto na pizze z dagrasso lub innej pizzerii ?
to nie ciasto to buła, najlepsze jest domowe.
Przecież ciasto z DaGrasso jest beznadziejne.
jak takie beznadziejne to proszę podaj ten swój wspaniały przepis na ciasto domowe, niech inni też zasmakują w tej ambrozji!
Daje ci dobry przepis:1kg maki ,3 ugotowane zienmiaki,1/2 kostki drozdzy,sol,piwo.Rozpusc drozdze w 1/2 Szklancu cieplej wody dodaj do make ugniecione ziemniaki,sol,piwo nie za duzo tak okolo 1/2 szklanki zagniataj ,dodajac pomalu wode tylko ciepla.Ciasto musi byc miekkie podsyp maka i zostaw do wyrosniecia okolo 2godz.pod przykryciem.Z tej ilosci maki wyjda ci 4 pizze.Przepis mam od siostry ktora prowadzi restauracje we Wloszech naprawde dobry pizza pulchna palce lizac.Smacznego
500 g mąki pszennej
40g drożdży
250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Nie powinno się na ciasto nakładać zbyt dużo składników bo wyjdzie zakalec. Ciasto też najlepiej ponakłuwać widelcem.
wy nie umieta robiaac pizzów
ja jeszcze wbijam jedno jajko
Najważniejsza jest mąka. Ta włoska jest zupełnie inna niż nasza.
Ludzie co wy mowicie jakie mleko jaki cukier do ciasta na pizze, oczywiscie masz racje co do maki ale nasza tez jest dobra ,wystarczy zagniatac na dosyc wolne ciasto
Gosciu z 19.30 twoj przepis to na oponki nie pizze jaki zakalec od 20 lat robimy ciasto w taki sposob i jest nie zawodny.
A ja robię taki i nie narzucaj mi co mam jeść skoro to mi smakuje.
A kto z Was jadł pizzę we Włoszech? Bo ja jadłam i dla mnie to włskie mi nie smakują. Nasze są dużo lepsze. Chyba że nie miałam szczęścia albo mam zły smak.
po prostu może im smakuje co innego a nam co innego i włoskie przepisy robimy tak aby nam smakowały :)
wszystko jest dobre co POLSKIE. THE END.
Już podaje przepis na moja ambrozję:)
400 g mąki
1 łyżka cukru
60 g masła
200 ml mleka
30 g drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 żółtko
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło miękkie dodać do mąki. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i oliwą, dodać to do mąki. Na końcu dodać żółtko i odstawić na 20 minut.
Z takiej ilości ciasta wychodzi całkiem spora pizza, która nawet jak postoi w lodówce jeden czy dwa dni nie zsycha się i nie robi się twarda (a tak właśnie dzieje się z pizzą z DaGrasso). Reszta według gustu. Wszystkim moim znajomym smakuje.
Nitkt nikomu nie narzuca dodaj jeszcze cebule kapuste kiszona i made in WIES