Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

Ilość postów: 9 | Odsłon: 36844 | Najnowszy post
W aktualnym widoku dostępne są posty sprzeczne z Zasadami Forum. Ten widok ma pewne ograniczenia (np. nie można odpowiadać na posty). Przywróć zwykły widok wątku „Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii”.
  • Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

    Zna ktoś przepisz na ciasto na pizze z dagrasso lub innej pizzerii ?

    Gość_pmpmp
    Zgłoś
    • Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

      Długo dopracowywałem swój przepis i oto on:

      Niecałe dwie szklanki mąki

      1/4 kostki drożdży

      szczypta soli

      woda (ilość celowo nie podana, zależy od wilgotności mąki)

      ...i to wszystko. Żadnych ziemniaków, proszku do pieczenia, kiszonej kapusty itp.

      Ciasto wyrabiać ok. 5-10min. Wody należy tyle dodać aby ciasto było kleiste ale odchodziło od ręki (konsystencja podobna do ciasta na drożdżówę)

      Do wypieku pizzy stosuje starego typu piecyk gazowy. Potrafię go rozbujać do 300 stopni. W każdym razie po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik na 1minutę żeby złapał odrobinę temperatury i wkładamy do niego wyrobione ciasto na blaszce i zamykamy drzwiczki, zostawiając wszystko na pół godziny aby wyrosło.

      Ważna rzecz! Pizza ma być pieczona na okrągłej tacce z dziurkami w spodzie (kupiłem taką w supermarkecie za 12 dzika) dzięki temu spód ładnie się upiecze no i na takiej blaszce nie ma rantów z boku dzieki temu jest inny opływ temperatury.

      Po pół godzinie wyjmujemy wyrośnięte ciasto i włączamy piekarnik tak żeby się nagrzał do 250 stopni. Po nagrzaniu wkładamy ciasto z powrotem do nagrzanego piekarnika na 6-7minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca (nie wyłączając go) smarujemy sosem, posypujemy serem i dodajemy resztę składników i wkładamy z powrotem na kolejne 10-12 min.

      Ważna rzecz! Pieczarek nie trzeba podsmażać. Ja nigdy tego nie robię i rewelacyjnie smakują. Trzeba je tylko pokroić w cienkie plasterki aby nie puściły za dużo wody.

      i gotowe.

      Gość_mirek
      Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

    Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

    500 g mąki pszennej

    40g drożdży

    250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)

    płaska łyżeczka soli

    pół łyżeczki cukru

    2 łyżki oliwy

    Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.

    Nie powinno się na ciasto nakładać zbyt dużo składników bo wyjdzie zakalec. Ciasto też najlepiej ponakłuwać widelcem.

    Gość
    Zgłoś
    • Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

      dobre ciasto

      Gość
      Zgłoś
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 32

      Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

      ja jeszcze wbijam jedno jajko

      Gość_adaggio12
      Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

    Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

    Gosciu z 19.30 twoj przepis to na oponki nie pizze jaki zakalec od 20 lat robimy ciasto w taki sposob i jest nie zawodny.

    Gość_fra
    Zgłoś
    • Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

      A ja robię taki i nie narzucaj mi co mam jeść skoro to mi smakuje.

      Gość
      Zgłoś
  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

    Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

    Już podaje przepis na moja ambrozję:)

    400 g mąki

    1 łyżka cukru

    60 g masła

    200 ml mleka

    30 g drożdży

    3 łyżki oliwy

    1 łyżeczka soli

    1 żółtko

    Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło miękkie dodać do mąki. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i oliwą, dodać to do mąki. Na końcu dodać żółtko i odstawić na 20 minut.

    Z takiej ilości ciasta wychodzi całkiem spora pizza, która nawet jak postoi w lodówce jeden czy dwa dni nie zsycha się i nie robi się twarda (a tak właśnie dzieje się z pizzą z DaGrasso). Reszta według gustu. Wszystkim moim znajomym smakuje.

    Gość
    Zgłoś
    • Odp.: Przepis na ciasto na pizzę z Da Grasso lub innej pizzerii

      Nitkt nikomu nie narzuca dodaj jeszcze cebule kapuste kiszona i made in WIES

      Gość
      Zgłoś
W tym wątku znajdują się 7 postów, które oczekują na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum; możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami).

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -