Zna ktoś przepisz na ciasto na pizze z dagrasso lub innej pizzerii ?
Długo dopracowywałem swój przepis i oto on:
Niecałe dwie szklanki mąki
1/4 kostki drożdży
szczypta soli
woda (ilość celowo nie podana, zależy od wilgotności mąki)
...i to wszystko. Żadnych ziemniaków, proszku do pieczenia, kiszonej kapusty itp.
Ciasto wyrabiać ok. 5-10min. Wody należy tyle dodać aby ciasto było kleiste ale odchodziło od ręki (konsystencja podobna do ciasta na drożdżówę)
Do wypieku pizzy stosuje starego typu piecyk gazowy. Potrafię go rozbujać do 300 stopni. W każdym razie po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik na 1minutę żeby złapał odrobinę temperatury i wkładamy do niego wyrobione ciasto na blaszce i zamykamy drzwiczki, zostawiając wszystko na pół godziny aby wyrosło.
Ważna rzecz! Pizza ma być pieczona na okrągłej tacce z dziurkami w spodzie (kupiłem taką w supermarkecie za 12 dzika) dzięki temu spód ładnie się upiecze no i na takiej blaszce nie ma rantów z boku dzieki temu jest inny opływ temperatury.
Po pół godzinie wyjmujemy wyrośnięte ciasto i włączamy piekarnik tak żeby się nagrzał do 250 stopni. Po nagrzaniu wkładamy ciasto z powrotem do nagrzanego piekarnika na 6-7minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca (nie wyłączając go) smarujemy sosem, posypujemy serem i dodajemy resztę składników i wkładamy z powrotem na kolejne 10-12 min.
Ważna rzecz! Pieczarek nie trzeba podsmażać. Ja nigdy tego nie robię i rewelacyjnie smakują. Trzeba je tylko pokroić w cienkie plasterki aby nie puściły za dużo wody.
i gotowe.
500 g mąki pszennej
40g drożdży
250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Nie powinno się na ciasto nakładać zbyt dużo składników bo wyjdzie zakalec. Ciasto też najlepiej ponakłuwać widelcem.
ja jeszcze wbijam jedno jajko
Gosciu z 19.30 twoj przepis to na oponki nie pizze jaki zakalec od 20 lat robimy ciasto w taki sposob i jest nie zawodny.
A ja robię taki i nie narzucaj mi co mam jeść skoro to mi smakuje.
Już podaje przepis na moja ambrozję:)
400 g mąki
1 łyżka cukru
60 g masła
200 ml mleka
30 g drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 żółtko
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło miękkie dodać do mąki. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i oliwą, dodać to do mąki. Na końcu dodać żółtko i odstawić na 20 minut.
Z takiej ilości ciasta wychodzi całkiem spora pizza, która nawet jak postoi w lodówce jeden czy dwa dni nie zsycha się i nie robi się twarda (a tak właśnie dzieje się z pizzą z DaGrasso). Reszta według gustu. Wszystkim moim znajomym smakuje.
Nitkt nikomu nie narzuca dodaj jeszcze cebule kapuste kiszona i made in WIES