Proszę o podanie sprawdzonego przepisu na domową kiełbaskę.
Odezwijcie się, przecież nie wszyscy kupują kiełbasę w sklepie.
Nie pisz że nikt nie robi. Robią ludzie robią. Ja sam na przykład.
Podaję sprawdzony dobry przepis na 5 kg kiełbasy.4 kg łopatki plus 1 kg boczku ,zamiast boczku możesz kupić podgarle(ma tą zaletę że przeważnie sprzedają bez skóry).Jeśli wolisz bardziej tłustą możesz dać mniej mięsa a więcej boczku lub podgarla i na odwrót(zbyt sucha nie należy do smacznych).Możesz oczywiście dać 2 kg łopatki 1 kg szynki ,1 kg wołówki-do wyboru .Do tego: 5-7 łyżeczek od herbaty soli,6-7 ząbków czosnku i 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.Mięso pokrój tak aby weszło do maszynki,zmiel na dość dużym sitku ja kupiłem sobie 10 do tego celu,czosnek wyciśnij za pomocą wyciskacza.Całą zawartość zmielonego mięsa włóż do naczynia (mała plastykowy miedniczka) wsyp sól,pieprz,dodaj czosnek i porządnie wymieszaj.Jelita gotowe kupisz na targowicy ,które należy przed użyciem namoczyć w wodzie.W jelita napychamy mięsko i do wędzarki.Wędzarkę możesz sam wykonać w prozaiczny sposób ,możesz użyć starej beczki bez dna ,w internecie znajdziesz bardzo dużo rodzai wędzarek.Istotne jest aby do wędzenia używać drewna z drzew liściastych typu dąb,akacja,czereśnia ,śliwa itp ,nie używać sosny gdyż ma w sobie żywicę.Z iglastych wskazany jest jałowiec ze względu na piękny aromat.Po uwędzeniu (2-4 godzin) ja zanużam kiełbaskę w gorącej wodzie na kilka minut .Kiełbaska jest smaczna ,zdrowa ,wiesz co jesz ,wiesz w jakich warunkach ją robiłeś.Zajęcie trochę pracochłonne lecz coś za coś,zamiast godzinami ślęczeć przed ekranem komputera i narzekać że w Ostrowcu nikt nie robi dobrej kiełbasy bo Ci co robili to już poumierali to zawiń rękawy i ciesz się smaczną kiełbaską własnej roboty.Nawet mieszkając w blokowisku ostrowieckim można to zrobić korzystając choćby z działki sąsiada do wędzenia.Dla próżniaka jest to niewykonalne i nieopłacalne bo.... można kupić w sklepie.Gdy zrobisz sam ,dojdziesz bardzo szybko do wniosku że wszelkie pseudo kiełbasy sklepowe w cenie poniżej 15 zł za kilogram to są nie kiełbasy.Smacznego życzę.
Tu jest bardzo dobry przepis na swojską kiełbasę z którego korzystam
http://www.przepis-kulinarny.pl/swojska-kielbasa-id1515.html
poczytaj sobie tutaj :)
https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/
tutaj też jest ciekawy wpis, sposoby wędzenia jak ktoś chce :) https://kosapopatelni.pl/wedzone-wedliny-nie-tylko-od-swieta/
polecam też ten poradnik https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-dlugo-wedzic-kielbase/ : jest o kiełbasie :P
miesko trzeba dobrze wyrobić będzie smaczna. z wędzeniem problem będzie bo niby gdzie to owędzić?
wędzić, wędzić, a potem mieć raka jelita grubego - powodzenia
nie no to lepiej dać rakotworczy aromat dymu wedzarniczego jak unia zaleca, powodzenia
najlepiej zrezygnować z mięsa, zdrowiej i humanitarniej