Czynne ale umawia się na telefon.
Czerwony status w eWUŚ mają osoby, którym prawo do bezpłatnej opieki zostało nadane (składka nie jest za nich odprowadzana). Są to: osoby pobierające zasiłek chorobowy lub wypadkowy (oraz członkowie ich rodzin) po ustaniu zatrudnienia; osoby ubiegające się o przyznanie emerytury lub renty (oraz członkowie ich rodzin); kobiety w okresie ciąży, porodu lub połogu, posiadające obywatelstwo polskie i miejsce zamieszkania na terytorium RP nieobjęte ubezpieczeniem zdrowotnym; osoby, które po wygaśnięciu obowiązku ubezpieczenia zachowały prawo do świadczeń opieki zdrowotnej w związku z ukończeniem szkoły ponadgimnazjalnej lub wyższej.
Jestem na zasiłku chorobowym, więc zus powinien z automatu dać mi ubezpiezenie
Tak, ale zawsze mają opóźnienia w ZUSie.
Wypełnij to i do przychodni idź na luzie:
nfz-szczecin.pl/files/4050_22_10_ewus_oswiadczenie_pacjent_2015.pdf
maja miesiąc opóźnienia? :) dziękuje. Coś i tak mi nie pasuje, bo w zusie mówili, ze będę się swiecić na czerwono, dostałam od nich zaświadczenie, że zgłosiłam w danym okresie o zasiłek chorobowy i że mogę iść z tym do przechodni, ale jak widać tutaj nie mogę. Panie twierdzą, że muszą mieć "z gory" info w Ewusiu, żebym mogła przyjść po deklaracje
U mnie było 1,5 mies. Wypełniłem to wyżej i wyciągnąłem kartę. Ustawa Ci na to pozwala!
Zauważ, że na dole masz to:
POUCZENIE
Zgodnie z art. 50 ust. 16 pkt 2 i ust. 17 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki
zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych w przypadku złożenia oświadczenia pomimo
braku prawa do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych osoba, której
udzielono świadczenia opieki zdrowotnej, jest obowiązana do uiszczenia kosztów tego świadczenia,
chyba że w chwili składania oświadczenia działała w usprawiedliwionym błędnym przekonaniu, że
posiada prawo do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.
Dziękuje Ci bardzo kimkolwiek jesteś dobry człowieku, mam nadzieje, że uda mi się to jakoś załatwić
nadal jednak nie jestem w stanie zrozumieć jak mogłam chodzić do lekarza w grudniu, jeżeli od czerwca jestem tam wyrejestrowana…