Inaczej pracujesz,inaczej w papierach do kontroli.Nadliczbowe 5 dniówek w miesiącu-to "PREMIA".Z tą premią masz najniższą krajową i powtarzane ,wiedziałeś co podpisujesz.A że podpisywałeś kilka lat temu,najniższa rosła kilka razy ,a pracownik ma dalej warunki na starych zasadach.
Dokładnie tak jest podstawę mam najniższą krajową sprzed siedmiu lat, a obecną doganiam tylko tym, że pracuję wszystkie soboty i czasem niedziela wpadnie.
Coś szwankuje w tej firmie obowiązek tajemnicy wynagrodzenia i danych osobowych.
Staszku /21:58/ 1850 zł to kwota brutto wynagrodzenia podstawowego obowiązująca w 2016 , a premia to dodatek. Jeśli tak jest jak piszesz jest to przestępstwo (nie wykroczenie) przeciwko prawo pracownika.
Pracownik nie może mieć wpisanych warunków płacowych gorszych niż stanowi ustawa i taki zapis nie ma mocy wiążącej dla pracownika jako strony umowy. Inaczej taki zapis jest nieważny z mocy prawa.
Przestępstwo tylko teraz jak to udowodnić, gdzie zgłosić. Za nadliczbowe nikt nie płaci. Haruje sie za najniższa krajową, a trzeba na nią dłużej pracować niż w biedronkach i innych marketach. Tam ich jakoś kontrolują. Niby Polacy tacy solidarni ale każdy na każdego naskakuje i też boi sie o swoja robote więc nie mam mowy na jakiś grupowy sprzeciw wobec panów L.
A czy nie można linka do tego tematu z forum podesłać do pip. Może jak poczytaja to zrozumieją o co chodzi.
to teraz myslicie jak juz zescie go niezle dorobili? brawo za intelekt i refleks!
O aneksach do umowy z tytułu podwyższenia najniższej krajowej nikt w tej firmie nie słyszał,ani pracownik ,ani kadrowa, ani dyrektor.
W soboty i w niedziele pracuje sie za darmo .Coś zaczyna sie dziać Takie pięniądze zarabiało się 5 lat temu przy 6 tonach dziennie a teraz jest 15 ton dziennie .
Wynagrodzenie w publimie najniższe z możliwych a ceny w restauracji zapiecek w bałtowie najwyższe z możliwych.
No to proszę mi wytłumaczyć jak to się dzieje, że przychodzi kontrola i nic nie wykazuje???
Bo wynagrodzenie za godziny nadliczbowe w soboty i niedziele,wpisują jako premie i doliczają do podstawy.Razem daje to najniższą .Tyrasz 28-29 dni w miesiącu a ledwo masz najniższą.
Staszek próbowałeś coś z tym zrobić??Też pracuję w tym bagnie i chętnie coś bym ruszyła, żeby było choć tak jak powinno.
Najskuteczniejsze są media ogólnopolskie.
Jeżeli to jest bagno to dlaczego w nim siedzisz, chyba nikt tam Cię na siłę nie trzyma co? Ja w tym bagnie jak to ujęłaś pracuję i jestem przeszczęśliwa przynajmniej nikt mnie nie wyzywa, właściciel pełna kultura, owszem mniej zarabiam niż w poprzednim zakładzie ale wszystko jest zapłacone jak się należy w terminie nic pod stołem i nie boję się że wpadnie i mnie zbeszta przy klientach - więcej takich pracodawców
Skoro tak to po aneks i umowe do ksiegowej sie zwróc-musi miec bo kadrowa to co ma do tego?wyliczenia robi ci ksiegowa a skoro podwyzszenia najnizszej krajowej ida odgórnie to musi miec.
Gośc 19:12.Kruk krukowi oka nie wykole,wiedzą o tym dzieci w każdej polskiej szkole.
Od dawna nie kupuję w Top Market.Wolę dać zarobić innym.