ja polecam sałateczkę gyrosa,zawsze ją robie na jakies większe okazje,nawet dzisiaj dla męża wykonałam ta smakowitość ;-)
1kg piersi z kurczaka
ogórki konserowowe bądz kiszone
cebule
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta pekińska
żółty ser
słodka papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
Pierś kroję w kosteczkę,obtaczam w bułce z jajkiem,posypuje przyprawą do gyrosa,odstawiam na troszkę do lodówki żeby naszlo mięso przyprawa.
cebulę,ogórki kroję w kosteczkę,kapuste również.
Zaczynamy smażyć pierś,a na stępnie po usmażeniu kładziemy do sałaterki,w zależności ile sie jej chce,ja dodaje więcej zeby było smaczniejsze ;-) Następnie na pierś cebule pokrojoną,ogórka,ketchup,kukurydza,majonez warsta,kapusta pekinska,majonez,potem na to żółty starty ser na tarce i posypujemy wszystko papryczka do ozdoby.
Nie dajemy aż tak dużo majonezu lepiej jest więcej dodać mięska,wszystko układamy warstwami w sałaterce.
Uwielbiam dobre sałatki,wiec podam wam tez przepis na moja ulubiona.
Ugotowana piers z kurczaka(ok kg) kroje w kosteczke,do tego puszka kukurydzy, trzy papryki czerwona,żółta,zielona rowniez kroje w kostke i 250g ugotowanego makaronu muszelki małe. Mieszam wszystko i dodaje na koniec 3-4 łyżki majonezu kieleckiego,wstawiam do lodówki i zmarznięta jest po prosyu pyszna.Polecam.
Kwiatuszek777 dziekuje za przepis.
Moze ktoś jeszcze podzieli sie swoimi przepisami??
Polecam taką:
Pojedyncza duża pierś z kurczaka (ugotować i porwać na włókienka)
Puszka ananasa (pokroić w cieniutkie paseczki)
Puszka kukurydzy
Papryka czerwona w kostkę
2 ugotowane jajka w kostkę bądź utarte na tarce z dużymi oczkami
majonez, pieprz i sól
Naprawdę pycha :)
A placuszek, hmm podam przepis na dość szybki w przygotowaniu i smaczny. Ja osobiście przygotowuję go na dwie blaszki tzw. keksówki i znika w oka mgnieniu.
Biszkopt:
3 jaja
0.5 szkl cukru
3/4 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem żółtka, zmiksować.
Dodać mąkę z proszkiem i olej i wymieszać łyżką.
Masa:
Budyń z 0,5 l mleka
Kostka masła
Olejek arakowy bądź rumowy
Masło zmiksować do momentu aż będzie "mlaskać", dodawać po łyżce budyniu na końcu dodać olejek w małej ilości.
Biszkopty przecinam tak aby powstały dwa placki, dolny smaruję domową konfiturą z porzeczek, nakładam masę, przykrywam biszkoptem, smaruję masą i na wierzch daję konfiturę po raz kolejny. Ciasto zarówno na święta jak i niedzielę ;)
robilam niedawno też sałątkę pieczarkową,też smaczna sałateczka ;-)
40 dag pieczarek
3 cebule
6jajek
kukurydza
sól
pieprz
vegeta
majonez
Siekamy drobno pieczarki i podsmażamy chwilowo z dodatkiem vegety.Cebulę,jajka kroimy w drobną kosteczkę.Dodaję kukurydzę i wszystko razem mieszam z majonezem doprawiając sałatkę solą i pieprzem.Posypujemy drobniutko pokrojoną natkę peitruszki i mieszamy raz jeszcze.
fajny wątek.Moja ulubiona to : pierożki ravioli ze szpinakiem i serem ricotta papryka ser pestki słonecznika wędzona pierś z kurczka(najlepsza w biedronce) majonez pomieszany z jogurtem greckim można dodać surowego ogórka pokrojonego w kostkę.pychota
A śledziowa sałatka?Ma ktoś dobry przepis tylko nie ten z buraczkami.
Sałatka z surimi:
- makaron ryżowy (ewentualnie ryż sypki),
- paluszki surimi,
- ogórek świeży,
- koperek,
- kukurydza z puszki,
- sos: majonez + jogurt (można dodac czosnku - wyjdzie sos czosnkowy albo np. dosypac curry i też będzie ciekawy smak).
Sałatka z pieczarkami:
- makaron gwiazdki 250 g,
- pieczarki 500 g (należy je obgotowac z 5 minut),
- kukurydza z puszki,
- ogórek kiszony,
- sos - może byc jw. do sałatki z surimi albo coś można pokombinowac
Jedna z moich ulubionych "ciężkich" sałatek:
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko,
5 ugotowanych jaj
1,5 szklanki utartego na tarce z grubymi oczkami selera (świeżego)
5-7 ogórków konserwowych (w zależności od rozmiaru)
5 centymetrowych plastrów szynki (może być konserwowa)
1 duży pęczek rzodkiewki
2-3 cebule
vegeta, majonez, ostry keczup
Jaja i cebulę ktoimy w kostkę, szynkę i ogórki pokroić w paseczki, rzodkiewka starta na tarce albo posiekana w paseczki.
W szklanej przeźroczystej salaterce ukladam kolejno warstwami:
Połowę jaj, 1/3 część ryży, szynkę, połowę pozostałego ryży, startego selera, pozostałą część ryżu, resztę jak, cebulę a na wierzchu rzodkiewę.
Poszczególne warstwy należy posypać delikatnie vegetą i posmarować na przemian majonezem i keczupem.
Jak rzodkiewka jest droga i jeden pęczek by nie wystarczył, by przykryć "różem" sałatkę, to wcale jej nie daję, a dla efektu wizualnego kończę warstwy na cebuli, z tym, że zamiast białej siekam czerwoną.
Jako podpowiedź dodam, że selera najlepiej zetrzeć przed samym posypaniem sałatki, bo szybko ciemnieje. Majonez i ketchup mieszam razem i zamiast rozsmarowywać, to polewam sałatkę, wyciskając ten sos ze szprycy do dekorowania tortów. Mam wtedy pewność, że warstwy sosu nie będzie za dużo, a przy tym nie ma problemu z przyklejającymi się do łyżki suchymi składnikami sałatki.
Super przepisiki na salateczke,ta z piersi kurczaka napewno wypróbuje.Na senik zeberke nie mam przepisu ale mam na taki sernik który naprawdę robie zawsze i kazdemu bardzo smakuje,mogę podać jeśli jest ktoś zainteresowany :-)
Pojadłabym tych pyszności...myyyyyyyyyyy