Łeee, kurczaki, najgorsze mięso. Ale pieczarkowa fajna i ta z pierożkami, gdzie je kupujesz? Wędzonego kuraka jeszcze bym przeżyła.
http://mniam-mniam.bloog.pl/id,339061580,title,sernik-zebra,index.html?smoybbtticaid=611ce6
A może dla odmiany ktoś poda przepis na jakąś zdrową sałatkę ? :))) Bo te majonezy, konserwowe ogórki, smażone kurczaki , żółte sery i wegety to łoooj...
śledzie słodko kwaśne
-500g płatów śledziowych solonych
-60g oleju
-50g rodzynków
-1/2 szkl. zalewy ananasowej
-1/2 szkl. pikantnego ketchupu
-3 plastry ananasa
-2 cebule
-1 czerwona papryka
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki octu winneg
-cukier,sól,pieprz
Śledzie moczyć ok 5 godz (2-krotnie zmieniając wodę).Cebule pokroić w grube pół lążki,podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę.Dusić 3-4 minuty.Dodać pokrojonego ananasa,namoczone wcześniej rodzynki,ocet,koncentrat,ketchup,zalewę ananasową,pieprz,sól i cukier do smaku.Dusić jeszcze chwilę.Śledzie wyjąć z wody,osączyć,pokroić na kawałki i wymieszać z sosem.
Pychota:)
-
SERNIK
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
pół kostki margaryny (rozpuszczonej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Zagniatamy wszystko w misce najlepiej i wstawiamy do zamrażarki aby ciasto było twarde
SER: 1 kg sera
pół kostki margaryny
6-10 jaj
łyżka mąki kartoflanej
budyń śmietankowy lub waniliowy
1Szklanka cukru
cukier waniliowy{lub zapach}
wszystkie skladniki ucieramy mikserem,prócz białek{białka ubijamy osobno i dodajemy na końcu}
Pół ciasta z zamrażarki ściermy w brytfanke,na to ser wylewamy łyżką wazową i na to kolejną połówke ciasta ścieramy.
Pieczemy 55 minut w 140 stopniach.
Nie jest pracochłonny taki ale za to zawsze mi super wychodzi i jest bardzo smaczny.
a to ciasto co idzie do zamrażarki napewno musi być z pół godziny w lodówce,a nawet do godziny.
Sałatka porowa
1por
peczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
3-4 jajka
30 dag zółtego sera
majonez,sól,pieprz
Pora oczyszczamy,kroimy,dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojone w kostkę rzodkiewki oraz ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.Dodajemy ser pokrojony i doprawiamy solą,pieprzem,i na koncu majonez,odstawiamy do lodówki do nasiąknięcia.
Ja jeszcze pora sparzam wrzątkiem, żeby był miękki lub solę i odlewam wytrąconą wodę. A zamiast rzodkiewki dodaję jabłko.
Sałatka z marchwi
1kg marchwi ugotować na pół miękko, odcedzić , ostudzić i zetrzeć na tarce.
70 dag cebuli w plastry i podzielić na 4 części i gotować w zalewie 7-9 minut
Zalewa do cebuli: 1 szkl. wody, 1/2 szkl octu, 5 łyzek cukru i 1 łyżka soli.
Wystudzoną cebulę połączyć z marchewką i 5 jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę i dodać majonez.
Pyszna, zdrowa i tania.
Bez majonezu to ja robie taka
czerwona fasola z puszki
kukurydza konserwowa
ogorek konserwowy w kostke
szynka i zolty ser tez w kostke
natka pietruszki
i sos salatkowy
najlepiej z biedronki o aromacie ziol ogrodowych
jak nie to oliwa z oliwek,troche soli.wegety i octu winnego
smacznego:)
Niestety do wielu sałatek, a szczególnie zimowych pasuje majonez. Ja uwielbiałam kielecki, ale od jakiegoś czasu stał się strasznie ostry, octowy i wymieniłam go na winiary. Teraz łączę winiary z kieleckim i jogurtem naturalnym. Jednak taką sałatkę należy zjeść od razu, bo z jogurtem podchodzi wodą.
ja również uzywałam zawsze kieleckiego ale właśnie ostatnio się cos popsuł i mieszam go z innymi majonezem,np.dekoracyjnym i efekt jest smakowity ;-)
"sos sałatkowy z biedronki" - ludzie - czemu wy się tak trujecie - poczytajcie skład tych specyfików - toż to syf niesamowity jest
Maniuś zrezygnowałam z bulionów, kostek rosołowych, veget, z kawy rozpuszczalnej i podobnych sztuczności więc mam nadzieję, że wybaczysz mi w tym przepisie sos koperkowo- ziołowy
Sałatka Jureczka może Jerzego ?
1/ Pomidory 4-5 szt. pokroić w kostkę
2/ ser feta w kostkę
3/cebula może być por zblanszować
4/ puszkę czerwonej fasoli wypłukać
5/oliwki wg uznania
Polać sosem zrobionym z 2 ząbków czosnku(rozetrzeć) , 1-2 sosy koperkowo-ziołowe i 4 łyżki oliwy z oliwek.
Polać i wymieszać. Naprawdę pyszna.
2 czerwone papryki, 1 cebula czerwona 1 sałata lodowa ,3 małe pomidorki, 1 długi ogórek,kostka sera feta i sosik koperkowo- ziołowy.