Dostałem skierowanie na rezonans ze wskazaniem pracowni rentgenowskiej w Ostrowcu na Jana Pawła. Z takim skierowaniem nie mogę wykonać badania na fundusz w innym mieście. Dlaczego nie mam prawa wyboru, gdzie chcę sobie zrobić badanie???
Bo to jest jedyna pracownia w ostrowcu ktora swiadczy takie uslugi. Jest jeszcze szpital ale w szpitalu glowie po wypadkach przyjmuja tam ludzi. Jest bardzo dlugi okres czekania na takie badania na fundusz. Mysli pan/ pani ze w innym miescie ludzi z takich badan nie korzystaja ?Rowniez trzeba czekac a pozatym do takiego badania podawany jest kontrast gdzie nie wiadomo jak zareaguje Pana/ Pani organizm chyba dobrze byc na miejscu gdzie rodzina w takim przypadku bd pod reka.
Nie do każdego badania dawany jest kontrast. Nie daje się go również jak nie ma wskazań do jego podania. Kontrastu nie daje się np na kręgosłup.
Pacjent, ja będąc u specjalisty w Kielcach dostałam skierowanie na rezonans bez wskazania.Poszłam wiec w Kielcach do przychodni wykonującej te badania, to bylo w czerwcu,a termin wyznaczyli mi na październik,zrezygnowałam.W Ostrowcu poszłam na Jana Pawła i termin miałam na sierpień.To teraz wyciągnij wniosek,dlaczego badanie wykonałam na Jana Pawła?
Jak rezonans głowy to naszybciej coś wypić walnąć się w głowę i zadzwonić na pogotowie wtedy jest natychmiast ,ja miałem na cito to czekałem tylko 4 tygodnie na Jana Pawła .
Ja polecam prywatnie w Kielcach na zagnanskiej. Cenowo prawie drugie tyle płaci się w Ostrowcu. Mają swoją stronę i cennik. A tu niech spadają. Miałem pilny rezonans wyznaczony to za pół roku kazali mi przyjść....
W Ostrowcu wyznaczyli mi na 22 września, w Starachowicach na 8 sierpnia, no ale musze w Ostrowcu, bo tak wypisał lekarz. to teraz wyciągnij wniosek, dlaczego chcę w innym mieście ?
Pacjent, w takim razie nie pozostaje ci nic innego jak pogadać z lekarzem,który ci wypisał to skierowanie i naświetlić mu sytuację,albo jak ci radzą zrobić prywatnie.Niestety,na NFZ są długie terminy oczekiwania.
11.19. Przed chwilą sprawdzałam cennik na MR(rezonans mag.)odcinka lędźwiowo-krzyżowego w Kielcach-520 zł. Ja robiłam to badanie na Jana Pawła i płaciłam ok.300 zł.(2 przed dwoma laty). Najlepiej podzwoń i dowiedz się dokładnie o aktualne ceny. O jednym mogę Cię zapewnić, że w Kielcach nigdy nie będzie taniej niż w Ostrowcu. Co prawda podają tam ceny promocyjne, ale czy aktualnie obowiązują? Zanim pojedziesz, to się upewnij. Do badania w Kielcach dolicz koszty dwukrotnego dojazdu.
Obowiązują. Ja byłem i w takiej cenie robiłem. Zawsze można zadzwonić i się upewnić.
I tak taniej wyjdzie niż w Ostrowcu.
Zamiast pisać na forum nie prościej dowiedzieć sie w NFZ?? moim zdaniem możesz wszędzie zrobić. Nie wiem czy jest coś takiego jak wskazanie miejsca badania.
Ludzie, przecież napisałem, że dostałem skierowanie od neurologa na druku firmowym z Jana Pawła, dzwoniłem do NFZ, czy mogę wykonać badanie w innym mieście, no i nie mogę !!!!Sorry, mogę , ale odpłatnie, na fundusz tylko w Ostrowcu. I tyle, już nie odpowiadajcie, bo płakać się chce.
Bo tak się to robi trzeba umieć gadać z lekarzem jak to robi właściciel rezonansu i tylko u niego można wykonać.wyciagnijcie wnioski sami o co tu chodzi