Od 15 lutego będziesz miał dostępny tu https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/ . Wystarczy się zalogować i zatwierdzić.
Dam radę rozliczyć sama z dwóch miejsc pracy wg tego linku?
Tam będą już gotowe, rozliczone przez Urząd Skarbowy pity. Należy tylko sprawdzić poprawność danych i zatwierdzić. Oczywiście, że dasz radę. Twoi pracodawcy wysyłają pit 11 do US więc wszystko będziesz miała rozliczone.
W zeszłym roku było inaczej? Jakoś nie pamiętam jak to załatwiałam.
Dzięki za odpowiedzi zobaczymy jak to będzie 15 czy się uda.
Pod warunkiem, ze nie masz nic do odliczenia, bo te musisz sam nanieść.
Mi wyłącznie chodzi o rozliczenie 2019 roku z umowy o pracę i zasiłku.
Tzn, jak ja np odliczam dzieci to dam radę sama?
Jasne, że dasz radę sama. Od podatku wyliczonego przez pracodawcę lub pracodawców w odpowiedniej rubryce wprowadzasz ulgę na dzieci i system wylicza ci zwrot, ewentualnie wprowadzisz jeszcze numer konta bankowego na które zwrot ma wpłynąć.
W tym roku ulga na dzieci ma być już automatycznie rozliczana. Będzie widać po zalogowaniu, czy jest to uwzględnione w picie.
O patrzcie, to w tym roku nie muszę iść do kogoś, żeby mi rozliczył, sam to zrobię. 25zł oszczędzę.
Tak, ale może być tak, że w 2019 urodziło się dziecko i wówczas wprowadzić musisz ulgę sam, proporcjonalnie do daty urodzin, tzn. za tyle dni ile dziecko żyło w tym roku.
Małe sprostowanie - ulgę należy podzielić na miesiące i odliczyć łącznie z miesiącem, w którym dziecko się urodziło niezależnie od daty urodzin. Np. dziecko urodziło się 10 maja, odliczamy ulgę łącznie z m-cem majem, tj za osiem miesięcy.
Wprowadzenie tej ulgi też jest proste. Po prostu zaznacza się odpowiednie miejsce, dalej wszystko jest automatycznie wyliczane.