Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Sałatka "gyros"

Ilość postów: 14 | Odsłon: 3030 | Najnowszy post
Aktualny widok mógłby udostępnić posty, które oczekują na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum). Jednak w tym wątku brak jest takich postów. Przywróć zwykły widok wątku „Sałatka "gyros"”.
  • Sałatka "gyros"

    Bardzo proszę i dobry przepis na sałatkę "gyros"

    Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Sałatka "gyros"

      Mam dobry przepis podam ci go tak jakbyś układała/układał ją od dołu naczynia.

      1.1 pierś z kurczaka pokrojona w małe kawałeczki, posypana przyprawą gyros i usmażona na patelce.

      2.pół puszki kukurydzy dobrze odsączonej z wody

      3.majonez(cienka warstwa)

      4.keczup (cienka warstwa)

      5.ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę (1 warstwa)

      6.cebula pokrojona na cienką kostkę ()1 warstwa

      7.majonez (cienka warstwa)

      8.keczup(cienka warstwa)

      9.kapusta pekinska (cienko pokrojona)

      mam nadzieję, że zrozumiale wszystko napisałam ;)

      Czas przygotowania to jakies 20 minut.

      Najlepszy przepis na gyrosa jaki moze byc:D

      Gość_Kinia
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Sałatka "gyros"

        Ja robię gyrosa warstwami tak:

        -na spód salaterki warstwa drobno posiekanej pekinki

        -pokrojony w kostkę kurczak, przyprawiony przyprawą do gyrosa i keczupem

        -warstwa pekinki

        -papryka czerwona drobno pokrojona

        -kukurydza

        -ogórek konserwowy drobno pokrojony

        -jajka ugotowane drobno pokrojone

        -warstwa pekinki

        -sos zrobiony z: majonez + śmietana +przyprawy[sól , pieprz, odrobina cukru do smaku]+ sprasowany ząbek lub dwa czosnku

        posmarować tym sosem wierzch sałatki a na wierzch posypać starty żółty ser i przyozdobić keczupem

        smacznego!

        Gość_ANGELA
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Sałatka "gyros"

          Ja robię jeszcze inaczej ale wychodzi pyszna sałatka:)

          Pierś podwójną z kurczaka w kostke pokroić zalać olejem i zasypać przyprawą gyros i wymieszać pozostawić na ok 30 min w lodówce, później podsmaźyć i włożyć do miski- to jest 1. warstwa;

          2.warstwa to cebula pokrojona w kostkę,

          majonez

          3.ogórki kiszone w kostkę, tak ok 5 sztuk większych

          majonez i ketchup (najlepiej kotlin pikantny)

          4.kukurydza- cała puszka,

          majonez

          5. pekińska kapustka pokrojona w bardzo drobne paseczki

          majonez i ketchup na górę, poza tym bardzo ładnie wygląda jak się ozdobi papryką czerwoną wedle uznania :)

          Gość_Monia
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Sałatka "gyros"

            ale nie zasypujcie miesa przyprawą od razu bo podczas smazenia sie przypali, lepiej posypać pod koniec smażenia, na mięsko ketchup, na to cebula, ogórki, majonez, na to kukurydza i dopiero majonez, na to kapusta

            Bllondy
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Sałatka "gyros"

              mnie się nigdy nie przypala, a jak się zaleje olejem i zasypie od razu to tworzy taką marynatę , później mięso "przechodzi" tą przyprawą i jest super :)

              Gość_Monia
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

      Odp.: Sałatka "gyros"

      Ja robię tak sałatke:

      1. pierśc pokrojona na kawałki i do tego całą torebke przyprawy gyros niech się zamarynuje i poźniej podsmażyć

      2. warstwę ryżu

      3. na to warstwę majonezu potem ketchup

      4.ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę

      5. na to warwtwę cebulę czerwoną pkkrojoną drobno w kostkę

      6 warstwę majonezu i ketchupu

      7. następnię kukurydzę konserwową

      8 potem czerwoną fasolkę z puszki

      9. znowu majonez i ketchup

      i na wierzch pokrojoną kaputę pekińską

      w sylwetra do połnocy było już po sałatce więc myślę że wszystkim smakowała :)

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Sałatka "gyros"

        W życiu nie widziałam sałatki "gyros" z ketchupem i majonezem. Ciekawe co na to grecy.

        Takie rzeczy tylko w Ostrowcu??????

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Sałatka "gyros"

          bo tu jest Polska a nie Grecja;))) to jest gyros po polsku

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Sałatka "gyros"

            Zamiast kurczaka można też użyć innego mięsa, bo smak salatki i tak wydobywa się z przypraw.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

          Odp.: Sałatka "gyros"

          Dużo, pierwotnie inaczej smakujących, potraw zostało przystosowanych do potrzeb tych, którzy je sporządzają. Ty pastę robisz zawsze z parmezanem? Czy czasem też ze zwykłym żółtym serem?

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Sałatka "gyros"

            Chyba jestem głupia bo jak robię potrawę z innego kraju to staram się zrobić ją sama i dodawać przypraw i świeżych produktów.

            A ketchup i majonez takimi nie są.

            I taka sałatka powinna się nazywać inaczej.

            Przejrzałam chyba ze sto przepisów w necie i wychodzi na to że jednak jestem stuknięta, bo wszelkie sosy robię sama.

            Sama różnica jest w smaku ogórka konserwowego i kiszonego, a co z majonezami i ketchupami, przecież jest ich taki ogromny wybór w sklepach....?

            A do potraw włoskich dodaje parmezan, a nie goudę czy serdamer. W ogóle jest ogromny wybór serów jednak niestety mało kto zwraca uwagę na to jaki ser wybiera.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Sałatka "gyros"

              polecam cebulkę do tej sałatki sparzyć, najlepiej na wodzie z ogórków korniszonów użytych do sałatki.

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Sałatka "gyros"

                ja cebulę lekko podsmażam na tym oleju po piersiach i jest super

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
5 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -