Mam dobry przepis podam ci go tak jakbyś układała/układał ją od dołu naczynia.
1.1 pierś z kurczaka pokrojona w małe kawałeczki, posypana przyprawą gyros i usmażona na patelce.
2.pół puszki kukurydzy dobrze odsączonej z wody
3.majonez(cienka warstwa)
4.keczup (cienka warstwa)
5.ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę (1 warstwa)
6.cebula pokrojona na cienką kostkę ()1 warstwa
7.majonez (cienka warstwa)
8.keczup(cienka warstwa)
9.kapusta pekinska (cienko pokrojona)
mam nadzieję, że zrozumiale wszystko napisałam ;)
Czas przygotowania to jakies 20 minut.
Najlepszy przepis na gyrosa jaki moze byc:D
Ja robię gyrosa warstwami tak:
-na spód salaterki warstwa drobno posiekanej pekinki
-pokrojony w kostkę kurczak, przyprawiony przyprawą do gyrosa i keczupem
-warstwa pekinki
-papryka czerwona drobno pokrojona
-kukurydza
-ogórek konserwowy drobno pokrojony
-jajka ugotowane drobno pokrojone
-warstwa pekinki
-sos zrobiony z: majonez + śmietana +przyprawy[sól , pieprz, odrobina cukru do smaku]+ sprasowany ząbek lub dwa czosnku
posmarować tym sosem wierzch sałatki a na wierzch posypać starty żółty ser i przyozdobić keczupem
smacznego!
Ja robię jeszcze inaczej ale wychodzi pyszna sałatka:)
Pierś podwójną z kurczaka w kostke pokroić zalać olejem i zasypać przyprawą gyros i wymieszać pozostawić na ok 30 min w lodówce, później podsmaźyć i włożyć do miski- to jest 1. warstwa;
2.warstwa to cebula pokrojona w kostkę,
majonez
3.ogórki kiszone w kostkę, tak ok 5 sztuk większych
majonez i ketchup (najlepiej kotlin pikantny)
4.kukurydza- cała puszka,
majonez
5. pekińska kapustka pokrojona w bardzo drobne paseczki
majonez i ketchup na górę, poza tym bardzo ładnie wygląda jak się ozdobi papryką czerwoną wedle uznania :)
mnie się nigdy nie przypala, a jak się zaleje olejem i zasypie od razu to tworzy taką marynatę , później mięso "przechodzi" tą przyprawą i jest super :)
Ja robię tak sałatke:
1. pierśc pokrojona na kawałki i do tego całą torebke przyprawy gyros niech się zamarynuje i poźniej podsmażyć
2. warstwę ryżu
3. na to warstwę majonezu potem ketchup
4.ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
5. na to warwtwę cebulę czerwoną pkkrojoną drobno w kostkę
6 warstwę majonezu i ketchupu
7. następnię kukurydzę konserwową
8 potem czerwoną fasolkę z puszki
9. znowu majonez i ketchup
i na wierzch pokrojoną kaputę pekińską
w sylwetra do połnocy było już po sałatce więc myślę że wszystkim smakowała :)
W życiu nie widziałam sałatki "gyros" z ketchupem i majonezem. Ciekawe co na to grecy.
Takie rzeczy tylko w Ostrowcu??????
Zamiast kurczaka można też użyć innego mięsa, bo smak salatki i tak wydobywa się z przypraw.
Dużo, pierwotnie inaczej smakujących, potraw zostało przystosowanych do potrzeb tych, którzy je sporządzają. Ty pastę robisz zawsze z parmezanem? Czy czasem też ze zwykłym żółtym serem?
Chyba jestem głupia bo jak robię potrawę z innego kraju to staram się zrobić ją sama i dodawać przypraw i świeżych produktów.
A ketchup i majonez takimi nie są.
I taka sałatka powinna się nazywać inaczej.
Przejrzałam chyba ze sto przepisów w necie i wychodzi na to że jednak jestem stuknięta, bo wszelkie sosy robię sama.
Sama różnica jest w smaku ogórka konserwowego i kiszonego, a co z majonezami i ketchupami, przecież jest ich taki ogromny wybór w sklepach....?
A do potraw włoskich dodaje parmezan, a nie goudę czy serdamer. W ogóle jest ogromny wybór serów jednak niestety mało kto zwraca uwagę na to jaki ser wybiera.
polecam cebulkę do tej sałatki sparzyć, najlepiej na wodzie z ogórków korniszonów użytych do sałatki.
ja cebulę lekko podsmażam na tym oleju po piersiach i jest super