Rachunek sumienia musi odbywać się w oparciu o Słowo Boże, a nie własne "widzi mi się".
Nie masz wolnej woli? Psychopata...
Nie odwracaj kota ogonem, mowa jest o ludziach wierzących, nie o przestępcach.A choćby nawet wierzący byl przestępca nie ty będziesz odpowiadal za jego grzechy i nie ty go będziesz sądził.
"Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! "
Klepacz regułek bez mózgu.
Ciemniak 14.44, ale to juz było, nawet kilka razy, powtarzasz się, czy pamięć zawodzi?
A tak w ogóle to czemu ty całe dnie przesiedzisz na forum, zamiast w kościele?
Caly dzień na forum, do kościoła nie chodzi, do pracy tez raczej nie, a katolik pełną gębą.
Dlatego, że nie ma was w Kościele tylko tu. Zatem zgodnie z obowiązkiem ewangelizacji jestem tam, gdzie wy jesteście :)
To który ksiądz ci płaci i ile za tą ewangelizację nas na forum? Powiedz od razu jaki to kościół, jaka parafia i zaraz tam sie udamy, aby spotkać ciebie drugiego po Bogu.A i hojnie na tacę rzucimy.
15:01. Bo Jehowce nie chodzą do kościołów. Oni mają program obwoźny(obnośny) po domach, ale że wszędzie teraz są domofony, to nie mają gdzie głosić swoich jedynie słusznych teorii i stąd nauczanie na forum. Czekam, kiedy wreszcie będzie o armagedonie i że przeżyją tylko świadkowie Jehowy. Strasznie nudny ten twój program nauczania ciemniaku. Przejdźmy do meritum.
Jak kogoś nudzi Bóg to dobrze się składa.
Do tego boga,który pozwolił np.na Auschwitz?
Człowiek ma wolną wolę. Ludzie kierujący się złem zrobili tak, jak sami wybrali. A gdzie był wtedy Bóg? Za drutami.
Żeby jeszcze te regułki do końca klepał a nie urywkami które mu pasują...
Słowo Boże to nie regułki. Jeżeli są nieprawdziwe lub wyrwane z jakiegoś kontekstu, to wskaż na czym ich nieprawdziwość polega lub z jakiego kontekstu są wyrwane?
Jesteś większym fanatykiem niż ci od Koranu.
Dla bezobjawowego każdy, kto mówi o Jezusie Chrystusie jest fanatykiem. Jakoś nie specjalnie mnie to rusza :)
Nie, nie każdy. Znam wielu dobrych Katolików. Ty jesteś pseudo-katolikiem zepsutym do cna.
"Dobrzy katolicy" w rozumieniu bezobjawowca. Już współczuję tym "dobrym katolikom" :)