Tak kwestią tych owiec - "Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia."
najdalej od poltyki to powinni mieć zakazane
Ewangelizować to nie znaczy pobłażać.
"Gdy brat twój zgrzeszy przeciw tobie, idź i upomnij go w cztery oczy.
Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa.
Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!"
Jakie skandalicznie?Ja was potepiam ze nie chodzicie do kociola i stosujecie antykoncepcje.Powinni was chowac jak poganie
hhhg ostro powiedziane, ponieważ potępienie z punktu widzenia wiary i Boga zarezerwowane jest tylko dla Boga... Nie odważyłbym się stawiać na równi z Bogiem....
Tak samo jak miłosierdzie boże jest zarezerwowane dla Boga. Skoro tak, nie wymagajcie tego od ludzi.
Człowiek wierzący w Boga, ma obowiązek byc miłosierny dla bliźnich, ale nie ma prawa ich potępiać i osądzać oraz złorzeczyć wobec bliźniego swego, choćby on byl złym człowiekiem.Takie jest świadectwo wiary. Kto tak postępuje z wierzących?? Nikt, nawet księża i wyznawcy Jahwe, którzy uważają, ze tylko oni są ludem wybranym i tylko oni dostąpią zmartwychwstania i zycia wiecznego."Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem".
Dlatego ciemniak rzuca tutaj tymi kamieniami od rana do wieczora i na oślep.
I to daje jasny obraz jaki z niego wierzący 12.54.
Więc jeszcze raz, gdyż nic nie zrozumiałeś z nauki Pana:
""Gdy brat twój zgrzeszy przeciw tobie, idź i upomnij go w cztery oczy.
Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa.
Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!"
Zamknij sie Ciemniak. Chcialoby sie robic robote Inkwizytora ale na szczescie Inkwizycja to przeszlosc.
"niech ci będzie jak poganin i celnik", czyli ma tak postępować jak Jezus z nimi postępował, tzn maksimum wyrozumiałości i cierpliwości, aby poszukiwac innych dróg do dotarcia do niego, pamiętając o słowach "Miluj bliźniego swego jak siebie samego" i " milosc nie wyrządza krzywdy".
Ciemniak, ty nie interpretuj Testamentu pod swoją modłę, albo lepiej sie z nim zapoznaj.
Nie trzeba wielkiej inteligencji, aby te słowa zrozumieć.
Chcialabym byc pochowana jak poganka. Przynajmniej bylabym czescia mojej kultury a nie tej z Bliskiego Wschodu ktora w ogole nie jest bliska Polsce.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś tak została pochowana. I tylko cenić to w Tobie, że decydujesz się na taki krok i nie będzie mieć Twoja rodzina pretensji do księdza ani kościoła. Pomimo, że moje przekonania są całkowicie inne, szanuję to.
Tak, chcialabym byc pochowana jak slowianka ale moja rodzina to katolicy i czy beda chcieli spelnic moje zyczenie? Jest duza presja odnosnie katolicyzmu ze strony rodziny. Stracilismy wlasne korzenie i nawet nie mamy pojecia skad sie wywodzimy jako narod. A nawet gardzimy religia naszych przodkow poniewaz tak zostalismy wychowani/uprano nam mozgi.
oj Pani M chyba się deko zapędziłaś... przez ten wpis chyba deko ubliżasz innym. Ja nie nawracam innych szanuję ich zdanie. Mam całkowicie inne przekonania niż Ty ale to nie rozmowa na forum. Myślę że 90% ludzi którzy skończyli szkołę podstawową wie skąd się wywodzimy. Religia naszych przodków była bardzo barwna i wesoła, ale wybacz mając nawet niewielką wiedzę z podstaw fizyki, przyrody i chemii, te wierzenia stają się dość śmieszne. Moim zdaniem, sama wiara w Boga czyni człowieka lepszym. A czy ty wierzysz w Światowida a ja w Jezusa a ktoś inny jeszzcze w co innego to powinna być jego prywatna sprawa. :)
A gdzie obowiązek ewangelizacji jaki spoczywa na każdym katoliku?