Smalec z kostki to absolutnie nie, można natomiast tzw. błonkę stopić i smalczyk doprawić różnymi dodatkami
"Pozniej to wszystko ladnie przyklei sie do żyłek :)"
Ja myślę,że to zdrowsze niż kiełbasy po 15 zł, czy parówki.
Geslerowa w swoim przepisie na smalec łączy poł na pół słonine z porgardlem.
12:00 bo gesslerowa to stara kuchta co do mielonego wrzuca trociny żeby więcej kotletów uzyskać
10;45 - wszystko z umiarem dawkować należy
Słoninka chrupiące kawałeczki tłuszczyk chlebek ogóreczek cholesterolek miażdżyczka zatorek udarek wylewik zawałek szpitalek paralizik wózeczek rentka
Nie zawsze tak jest ,mój ojciec odkąd pamiętam jadł i nadal je tłusto-boczek,smalec,kiełbacha,słonina itp,jest zdrowy,bez wysokiego cholesterolu,choroby serca,krążenia, zaniku pamięci ,ma 85 lat.
Robię czasem sam kiełbasę na grila czy tez do wędzenia. Do mięsa z ubojni solę około 18 gram na kg, a do miesa kupionego w supermakecie muszę zmniejszyć dawkę o około 25%. Powód? Mięso by mieć wiekszą wagę jest naszprycowane chemią i wodą.
Piszę to dlatego, że trzeba wiedzieć co sie je i z umiarkowaniem jak tu juz ktoś napisał.
Najlepiej wyeliminować lub chociaż ograniczyć jadanie zwłok. A Podwyższony cholesterol nie jest tak zabójczy jak jak wysokie trójglicerydy podobno.
A czy widział ktoś na własne oczy cholesterol czy trójglicerydy?:)
A poważnie, to z wynikami czy są dobre, to nie jest tak do końca jak nam piszą i mówią. Wyniki są zawężane przez lobby farmaceutyczne , by zarabiać na lekach.
Drodzy forumowicze . Czy zdajecie sobie sprawę że cholesterol to przede wszystkim stres, codzienna nerwówka itp. a żywność jest sprawą drugoplanową?
Czosnek trzeba jeść , on jak kiedyś słyszałem udrażnia żyły ze złogów