jaki sos dobry do spaghetti? Chciałem zrobić na święto kobiet. Proszę o podpowiedzi... tylko bez głupich komentarzy
Sam chcesz zrobić, czy pytasz o gotowy do kupienia w torebce/słoiku?
kup w proszku bolonese, mięso mielone podsmaż, dopraw i lepszego nie ma:)
Przygotuj dwie patelnie, na jednej podsmaż mięso mielone do lekkiego zrumienienia posyp solą i pieprzem. Na drugiej smaż cebulkę i czosnek, dodaj przyprawy, np. zioła prowansalskie, bazylię /suszone/, paprykę i zalej przecierem pomidorowym. Połącz mięso i sos, gotuj kilka minut do połączenia smaków, dopraw do smaku. Makaron to oczywiście spaghetti, ugotowany al dente. Podawaj na gorących talerzach, polany sosem, udekorowany świeżą bazylią. W miseczce podaj utarty ser twardy. Ja biorę mięso wieprzowe, ok. 60 dkg na trzy porcje, 3-4 cebule, kilka ząbków czosnku, olej dobrej jakości. W oryginalnym przepisie występuje jeszcze marchewka. Smacznego!
Po co te dwie patelnie? Najpierw cebulę, czosnek ewentualnie inne warzywa a do tego mięso i reszta i dusić razem.
Ludzie!!!!!Wy takie coś jecie i żyjecie jeszcze?Pracowałem kilka lat w restauracji we Włoszech i nie wiem,czy smród przyrządzanego przez Was ,,spaghetti,, nie spowodowałby zamknięcia lokalu i ogłoszenia klęski w regionie.
Sam sos do spaghetti przygotowuje się ponad dwie godziny.Wszystko musi być oryginalne,nie z puszek czy ze słoików.Ważnym elementem sosu jest dobór czerwonego wina,który jest jednym z wielu składników w/w.Zioła prowansalskie i papryka!!!!Hm-rzecz smaku,ale bardziej kierowałbym się w stronę świeżej bazylii.Mięso wieprzowe nie nadaje się do sosu.
Zresztą,nie piszę więcej bo ktoś stwierdzi,że się wymądrzam.Wszystkim,którzy chcą naprawdę ugotować super smaczne spaghetti po bolońsku,odsyłam do przepisów kuchni włoskiej.
Smacznego życzę wszystkim.
Człowieku,ale jaka przyjemność!Założyciel wątku chce zrobić to danie na Dzień Kobiet,a więc święto.Chyba warto poświęcić trochę czasu ,by sprawić przyjemność ukochanej osobie.
a to co innego jak na dzien kobiet ,nie doczytałem
Gość z 11:59 ma absolutną rację . Dla mnie najlepszy sos do spaghetti to tylko świeże pomidory ze świeżą bazylią i delikatnie dopełniony smak odrobiną cukru i soli , do posypania parmezan . Niestety nie sezon u nas teraz na pomidory , te które są dostępne się nie nadają .
Ja zamykam w słoikach w sierpniu i mam na całą zimę. Teraz pomidory niespecjalnie się nadają w ogóle do jedzenia a co dopiero do sosu. Też mnie zmierziło jak czytam przepis z 10:10 czy ten 10:07, żeby kupić sos... Autor chciał zrobić sos a nie kupić.