przepis jest prosty, choc trzeba troche sie postarac: majonez, koperek, czosnek, ketchup, jogurt. Bierzemy jogurt, dolewamy nieco ketchupu, ale nie duzo, pozniej majonezu i musztardy. Na koniec mielimy dokladnie czosnek z koperkiem na papke i wrzucamy to do jogurtu. Mieszamy wszystko dokladnie, najlepiej w blenderze.
Na koniec należy sie spuscic do tego sosiku i ponownie dobrze wymieszac, aby nie bylo grudek. Pozniej do lodowki na 2 dni żeby zrobil sie zaczyn i mozna smialo polewac jedzonko. Smacznego!
sos gyros prosto z młyńskiej.
4 ząbki czosnku 3 łyżeczki chrzanu 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 7 łyżeczek cukru 1 jajo olej ok szkl. Wrzucasz wszystko do większego kubka bierzesz blender i miksujesz na wolnych obrotach delikatnie od dołu aż powstanie gęsty sos a'la majonez
I jak, ktoś już wpadł na to, jak robi się ten makaron z Gyrosa? Na pewno jest w nim pietruszka i jakiś jogurt, śmietana albo majonez.. Kiedyś mi taki wyszedł i umiałam zrobić podobnie, ale zapomniałam przepis :(
Może jednak ktoś ma oryginalny, tak jak miał na przepis na sos do frytek :)
Sos robią panowie w barze i dlatego jest taki "inny" :-)
Aby sos wyszedł trzeba duzo oleju
Kurde no i w końcu wie ktoś jak zrobić ten sos do makaronu?