18:26 Twój przedmówca napisał zwyczajne zdanie, opisał, to co widzi, i wykazał dobry nastrój, na co wskazuje użyty emotikon. Ty interpretujesz tę wypowiedź w sposób, który zakłada, że inni mogą uważać, że tańczenie i śpiewanie w wykonaniu mieszkańców wsi jest zjawiskiem negatywnym. Jakbyś podejrzewał innych o gardzenie wsią i zwyczajami wiejskimi. Od razu użyłeś też inwektywy. Skąd ta gwałtowna reakcja?
18:34. Mam podobne odczucia, co gość z godz.18:26 i również poczułem się urażony, bo to ja dziękowałem za wklejenie linka z piosenkami Zenka i ja też jestem autorem wpisu z godz.18:30. Zauważyłem, że ludziom z kompleksami bardzo łatwo przychodzi ranienie innych na oślep, tak profilaktycznie, aby podbudować swoją wartość. Brzydka cecha.
18:42 Disco polo jest wytworem kultury bardziej małomiasteczkowej i też pewnie wiejskiej (ale innym niż to, co tradycyjnie kojarzy się z folklorem), kapela Staszka Wielanka jest wytworem kultury robotniczej klasy wielkomiejskiej, jodłowanie to z kolei wytwór
kultury mieszkańców tyrolskich wsi, country jest muzyką amerykańskiej prowincji, rap stworzyli czarni mieszkańcy amerykańskich biednych dzielnic itd. To opis, nie wartościowanie.
Dopiero uznanie, że wieś i małe miasteczko to coś złego i wstydliwego może powodować, że określenie „wiejski” staje się obraźliwe. Wiele zależy tu od intencji mówcy, ale też i odbiorcy. Kogo interesuje spojrzenie na disco polo jako zjawisko społeczne, może przeczytać „Nikt nie słucha. Reportaże o disco polo”. Kto chce słuchać, niechaj słucha, o ho ho ho :) (emotikon wesoły, sylwestrowy, nie obraźliwy)
Emotinka moze miec różne znaczenie.Moge dodać tylko że szanuj a bedziesz szanowany.
No i tu akurat absolutne pudło, kolego i wiesz, co jeszcze Ci powiem, że wszyscy mający swoje korzenie w głębokiej wsi, strasznie jadą na wieś i wszystko, co z nią związane. Na przykład nie lubią ziemniaków, które ja uwielbiam i jeszcze bardzo dbają o wysławianie się i wychodzą z tego niezłe jaja. A mnie się podoba gwara wiejska. Tak to działa w przyrodzie;-)
W Sylwestra wystąpi Zenek, Zenek Martyniuk, zespół Akcent, Zenek z zespołem Akcent, Zenek bez zespołu Akcent... Tak to mniej więcej wygląda.
Znasz lepszą muzyke na zabawy karnawałowe?
Co do Zenka. Czepianie się go to przejaw tej samej oikofobii co zawsze. Bo obciach, że robi disco polo.
Serio? Mówią to ludzie, którzy pląsali do ruskiego „nas nie dogoniat”, rumuńskiego „maia hi”, Panjabiego MC z Pakistanu czy skądś tam, Gangnam Style z Chin, „po ile ryba?” niemieckiego Scootera, słowackiego Eneja czy różnych rytmów z różnych zakątków świata, Alvaro Solerów czy innych. Tak samo podziwiamy zasłuchanych w głębokich tekstowo przemyśleniach w stylu „Moja miłość do ciebie wciąż płonie jak tytuł filmu o rasizmie w Stanach” albo innego zespołu Video.
Przychodziło byle co do radia z innego kraju i już „o jakie fajne, egzotyczne, niezłe to i takie świeże, dawaj głośniej, polej kurwa i balujemy”. Ale jak jest „dawaj głośniej Zenka i polej kurwa” to już obciach. Interesujące mechanizmy muszą zachodzić w takich głowach.
Na Nowy Rok życzymy takim ludziom wyjścia z kompleksów. Jest Zenek, jest nasz, ludzie go lubią i tyle. Przyjąć do wiadomości, odczepić się, nie hejtować. Takie trudne? Odpalcie sobie którą tam chcecie symfonię Mahlera z kieliszkiem w dłoni i nie zawracajcie dupy.
To jedź do Wiednia,jaki masz problem.Tu nie Zenek jest problemem tylko wasza pogarda
Nie tylko gościu masz pełną, dłuuugą listę na początku watku, w tym gwiazdy z zagranicy - Cris Norman (wokalista grupy rockowej Smoke), Natalia Oreiro.
NO TO CO SPOTYKAMY SIĘJUTRO O PÓLNOCY ?
NO I GITARA? Coś nie pasi pani Basi? Smutasy i inne ku........y mogą siedzieć sami w domu i tradycyjnie, jak codziennie pić gorzałę do lusterka. Miłej zabawy.
* 18:56 do ciebie smutasie(resztę sam sobie zrymuj) z godz. 18:49.